СПАЛАХ ГЕПАТИТУ А! БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ!
У зв’язку з тим, що на Камінь-Каширщині загостирилася епідситуація щодо вірусного гепатиту А (Хвороба Боткіна), жителям Любешівської громади необхідно бути обережними!!!
Держпродспоживслужба нагадує що необхідно знати про вірусний гепатит А?
Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання всього організму з переважним ураженням печінки. Вірус частіше всього попадає в організм людини фекально - оральним шляхом через інфіковані харчові продукти та воду, а також через руки, іграшки, посуд, білизну, можливе перенесення вірусу і мухами. Людина після попадання вірусу в організм захворює не відразу, а в середньому через 20-30 днів після зараження (інкубаційний або прихований період від 7 до 50 днів). Починається захворювання раптово з підвищення температури тіла, слабкості, зниження апетиту, тяжкості в епігастральній області. Пізніше сеча набуває кольору темного пива, з’являється жовтушність склер та шкіри, посвітління калу. Заразним хворий стає вже за 1-2 тижні до початку клінічних проявів, тому при перших ознаках хвороби хворому необхідно відразу звернутися до лікаря для своєчасної госпіталізації і лікування та проведення протиепідемічних заходів у вогнищі з метою попередження виникнення і розповсюдження захворювання серед контактних.
Варто зауважити, що при вірусному гепатиті А не завжди проявляються абсолютно усі вище вказані симптоми. Симптоми гепатиту А значно частіше виявляються у дорослих, аніж у дітей. Більше того, у дітей до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтуха розвивається лише у 10%. Однак, захворіти може кожен. Основні фактори ризику - це погані санітарні умови, відсутність очищеної води, проживання з інфікованою людиною.
Спостереження за перехворілими дорослими після виписки їх із стаціонару на протязі 3 місяців, за дітьми - 6 місяців проводиться в кабінеті інфекційних захворювань.
Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів.
Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.
ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ВІРУСОМ ГЕПАТИТУ А?
* Головним в профілактиці гепатиту А - є вживання доброякісної питної води, наявність якісної води для господарських потреб, створення сучасних систем каналізації, підвищення рівня особистої гігієни, а саме: миття рук перед вживанням їжі, після туалету та після відвідування місць загального користування.
* Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип‘ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
* Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
* При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі треба мати з собою запас питної води (краще бутильованої).
* Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми - обдати окропом.
* Не варто займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)