Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

ЯК ПРАВИЛЬНО ЗБЕРІГАТИ ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ

Дата: 22.07.2024 12:20
Кількість переглядів: 113

 

Фото без опису

Як зберігати харчові продукти придатними, свіжими та безпечними до споживання через аварійні відключення електроенергії. 

Через постійні обстріли енергетичної інфраструктури тривають віялові та аварійні відключення електроенергії. 

Спеціалісти Держпродспоживслужби у Волинській області нагадують про важливість правильного зберігання харчових продуктів придатними, свіжими та безпечними до споживання влітку.

Існує «Правило чотирьох годин» – американська служба безпеки та інспекції харчових продуктів (FSIS) зазначає, що під час відсутності електроенергії ваш холодильник зберігатиме їжу в безпеці до чотирьох годин. Після цього температура почне зростати вище безпечного режиму. Експерти FSIS радять не вживати швидкопсувні продукти такі як м’ясо, рибу, молоко, якщо вони зберігалися в неробочому холодильнику довше зазначених чотирьох годин. Звісно, в умовах регулярних відключень, не завжди вдається дотриматися цих правил, однак варто уважно перевіряти їжу перед вживанням, добре просмажити або проварити продукти.

Є група продуктів, які, за даними FSIS можна зберігати довше “безпечних” чотирьох годин. Серед них: тверді та плавлені сири, вершкове масло, свіжі (нерозрізані) фрукти та овочі, арахісове масло, спреди, джеми та варення, кекси, фруктові пироги, млинці, свіжі гриби, а також соуси, до складу яких не входять молочні продукти та яйця. Детальніше ознайомитися зі списком безпечних продуктів можна за посиланням:  (https://www.foodsafety.gov/food-safety-charts/food-safety-during-power-outage).

Ось декілька порад, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання

- У холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С.

- У приміщенні, де розміщено холодильник, за можливості, зачиніть штори, опустіть ролети та жалюзі, аби його корпус та решта кімнати не нагрівалися під прямими сонячними променями.

- Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4° С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий або блоковий лід.

- Якщо вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру.

- Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.

- Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче.

- Також спробуйте заздалегідь підготуватися та зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). При цьому віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту).

- Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час. 

- Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.

 Важливо дотримуватись гігієнічних вимог:

- мити руки після відвідування туалету, а також перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

- у разі відсутності води під час вимкнення світла, можна скористатись спиртовмісними санітайзерамидля рук або вологими серветками для рук;

- ретельно мити та дезинфікувати всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуються для приготування їжі;

Також потрібно мити овочі й фрукти, особливо якщо їх вживати сирими.

 Що робити після відновлення електроенергії?

- Перевірити температуру продуктів. Продукти, які зберігалися за температури вище 4 °C понад дві години, можуть бути небезпечними. Використовуйте термометр для вимірювання температури у місці зберігання їжі. Перезаморозитиабо приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4 °С.

- Огляньте продукти на наявність ознак псування. Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність.

- Дотримуйтесь принципу “якщо є сумніви – у смітник”.

Якщо ви не впевнені в безпеці продукту, краще його викинути, ніж ризикувати здоровʼям.

- Готуйте менші порції.

Альтернативи холодильника:

- сумки-холодильники;

- термоси для їжі (його можна завчасно охолодити та скласти в нього необхідні продукти);

- льох або підвал;

- термічна обробка продуктів.

              

Інформація з сайту Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь