Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

ДО УВАГИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ГРОМАДИ: ПРО ДЕРЖАВНУ РЕЄСТРАЦІЮ ПОТУЖНОСТЕЙ ОПЕРАТОРІВ РИНКУ

Дата: 23.06.2023 10:45
Кількість переглядів: 1446

Фото без опису

  Якщо Ви – оператор ринку, який провадить діяльність на будь-якому етапі виробництва або обігу харчових продуктів, то зобов’язані працювати в рамках законодавства, а саме – провести державну реєстрацію потужностей операторів ринку або отримати експлуатаційний дозвіл відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

    Згідно Розпорядження Кабінету міністрів України від 16 травня 2014 року №523-р «Деякі питання надання адміністративних послуг через центри надання адміністративних послуг» (Із змінами, внесення згідно з Розпорядженням КМ №969-р від 18.08.2021 року) Державна реєстрація потужностей операторів ринку внесена до переліку адміністративних послуг органів виконавчої влади та адміністративних послуг, що надаються органами місцевого самоврядування у порядку виконання делегованих повноважень, які є обов’язковими для надання через центри надання адміністративних послуг.

Дуже часто у операторів ринку, які планують відкрити власний бізнес виникають питання щодо того, який саме документ їм необхідно отримати для провадження діяльності із виробництва та/або обігу харчових продуктів. Для провадження діяльності із виробництва та/або обігу харчових продуктів, суб’єкт господарювання має отримати у Центрі надання адміністративних послуг експлуатаційний дозвіл або рішення про державну реєстрацію потужності оператора ринку.

 Експлуатаційний дозвіл - документ дозвільного характеру, що видається територіальним органом компетентного органу операторові ринку за результатами інспектування його потужності та посвідчує право оператора ринку здійснювати визначену діяльність з виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження (Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»).

      Державна реєстрація потужності.

Державній реєстрації підлягають потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу. Якщо підприємство вже отримало експлуатаційний дозвіл, то реєструвати потужність не треба.

       Реєстрація потужностіце процес включення харчової потужності до державного реєстру потужностей та присвоєння персонального номеру виду         r-UA-xx-xxxxx. (ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»). Реєстрація проводиться шляхом подачі заяви  без проведення попереднього інспектування.

        Перелік  підприємств, які повинні зареєструвати свою потужність (перелік не є вичерпним):

Ресторани;

Бари;

Кафе;

Піцерії;

Кав’ярні (у тому числи пересувні);

Супермаркети;

Магазини;

Склади;

МАФи/Кіоски;

Учасники ярмарків та ринків;

Виробники кулінарної продукції;

Підприємства, що займаються вирощуванням, обробкою/переробкою овочів та/або фруктів;

Підприємства, що виробляють напівфабрикати або готову продукцію (із застосуванням перероблених(оброблених) харчових продуктів;

Аптеки;

Оператори, які займаються зберіганням, пакуванням, реалізацією, транспортуванням харчових продуктів;

Харчоблоки шкіл та дитячих садочків.

Також повідомляємо, що заяви можливо подати через портал «Дія», при наявності особистого цифрового підпису:

▪️Заява про державну реєстрацію потужностей
 ▪️Заява про внесення змін до державного реєстру 

     Заява подається оператором ринку не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку роботи потужності, в якій зазначаються найменування, ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходження або прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків чи серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), місце проживання оператора ринку, назва (опис) потужності, її адреса, заплановані види діяльності та перелік харчових продуктів, виробництво та/або обіг яких планується здійснювати, вид оператора ринку за класифікацією суб’єктів господарювання, визначеною Господарським кодексом України (суб’єкт мікро-, малого, середнього або великого підприємництва).

 Реєстрація потужностей проводиться безкоштовно.

Отже, відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», усі оператори ринку, які задіяні у харчовому ланцюгу потребують державної реєстрації встановленої законом або отримання експлуатаційного дозволу на відповідну потужність.

                                                                        

Камінь-Каширське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби у Волинській області

                                                            

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь