Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

SOS: ЛЕЙКОЗ НЕБЕЗПЕЧНИЙ НЕ ЛИШЕ ДЛЯ ТВАРИН, А Й ДЛЯ ЛЮДЕЙ

Дата: 21.06.2023 17:24
Кількість переглядів: 1362

Фото без опису

Усе тому, що це захворювання великої рогатої худоби є вірусним. Збудник хвороби подібний до вірусу, що викликає лейкемію (білокрів’я) в людей.

    В інфікованих вірусом лейкозу корів, особливо в клінічній стадії, змінюються обмінні, біохімічні процеси і, як наслідок, відбуваються зміни якісних характеристик молока, м’яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей продуктів обміну, які мають ракоутворюючу дію.

      Тому не зайвим буде вкотре нагадати нашим краянам про цю недугу. Адже, на жаль, на Любешівщині є чимало сіл, де виявлені випадки лейкозу корів. Так, хвороба зафіксована у Ветлах, Гірках, Бірках, Цирі, Лахвичах, Дольську, Вееликій Глуші, Невірі. Натомість благополучна ситуація у Рудці, Великому Курені, Проходах, Залізниці, Деревку, Березичах, Угриничах, Седлищі, Судчі, В’язівні, Лобні.

     Лейкоз в основному перебігає  безсимптомно, що ускладнює його виявлення. При наявності ознак розвитку проявляється злоякісними змінами крові й утворенням пухлин у кровотворних та інших  органах, тканинах.

   Джерелом поширення збудника  хвороби при спільному випасанні в череді є заражені вірусом лейкозу тварини на різних  стадіях   недуги. Так як вірус виділяється з кров’ю, молоком, молозивом, слиною. Останні наукові дані вказують на можливість перезараження тварин кровосисними комахами. Також може заразитися цією хворобою від корови і телятко.

    Однак, на жаль, не всі власники ВРХ усвідомлюють небезпеку від лейкозу і безвідповідально ставляться до власного здоров’я та стану своїх тварин. Дехто  щорічно ухиляється від досліджень  корів на цю недугу, а хворих тварин  будь-якими методами намагаються залишити у  домогосподарстві. І тим самим сприяють поширенню захворювання у цьому населеному пункті, тим більше, якщо худоба випасається  в загальному стаді.

       Як це не прикро, але поки що лікування  лейкозу корів відсутнє.  Ні в Україні, ні в  світі не існує ефективних  профілактичних щеплень. Тому оздоровчі заходи  базуються на лабораторних дослідженнях крові від тварин із подальшим вилученням  інфікованої  худоби  із  загального стада.  Всі  тварини хворі на лейкоз здаються на забій.

        Зважаючи на все це, раджу господарям при купівлі корови вимагати у власника паспорт на тварин із усіма проведеними обробками і дослідженнями. Ці дослідження на лейкоз мають бути проведені не пізніше 30 днів до продажу. А якщо ж таких даних у власника немає, слід звернутися до ветлікаря, щоб він взяв кров у  тварини і направив до лабораторії.  Тільки в такому разі люди знатимуть чи купують здорову худобу.

      Нагадую власникам хворих тварин, що таку корову заборонено випасати  у загальному стаді до моменту здачі на забій. Також недопустимо реалізовувати  продукти з корови для молокопереробних підприємств чи на ринках. Молоко від хворих  тварин, які утримуються ізольовано, для особистого споживання потрібно пастеризувати при температурі 800 С. Не можна реалізовувати цю ВРХ з племінною та користувальною метою іншим власникам. А якщо після збуту хворої худобини людина вирішила завести нову, то обов’язково слід подбати про обробку обладнання і приміщення, де утримувалася тварина. Для цього треба звернутися до дільничної лікарні ветеринарної медицини.

        Наголошу: лабораторне дослідження сироватки крові на наявність антитіл вірусу лейкозу для власника тварини є безкоштовним! Якщо ж людина не довіряє висновку лабораторії, може упродовж 15 днів замовити платне арбітражне дослідження в Інституті з лабораторної діагностики, що знаходиться у м. Києві.  Відбір крові в таких випадках проводиться комісійно за участю спеціалістів ветеринарної медицини. Результати арбітражних досліджень є остаточними.

 

                                                                              

   Головна спеціалістка Камінь-Каширського                      Марія ШУКАЛОВИЧ

   районного управління ГУ ДПСС

    у Волинській області

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь