Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

ПАМ’ЯТНИКИ ВОЇНАМ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ: ЧИ ПІДПАДАЮТЬ ПІД ДЕКОМУНІЗАЦІЮ

Дата: 08.06.2023 15:34
Кількість переглядів: 832

Фото без опису

Україна швидко позбавляється усього спільного із радянським минулим. Зокрема, широко йдуть процеси декомунізації шляхом перейменування вулиць, населених пунктів. Прийшла черга і до пам’ятників.

У травні в Міністерстві культури та інформаційної політики повідомили, що тепер ухвалювати рішення щодо демонтажу пам’ятників радянської доби стане легше. Бо Верховна Рада проголосувала за проєкт відповідного Закону України, що полегшить вилучення з Реєстру окремих об’єктів культурної спадщини окремих пам’яток. Цей закон створює правові підстави для вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток, що є символікою комуністичного тоталітарного режиму або російської імперської політики. Серед них – і пам’ятники особам і подіям, що були міфологізовані імперською та тоталітарною пропагандою і до сьогодні використовуються для поширення російських наративів.

Тож не дивно, що, дізнавшись таку інформацію, жителі Любешівщини зацікавилися, чи підпадають під дію цього закону пам’ятники воїнам Другої світової війни, котрі встановлені фактично в кожному населеному пункті. Адже на деяких із них донині є символи радянщини. Однак водночас ці меморіальні комплекси складаються також із плит із викарбуваними іменами місцевих жителів, котрі загинули у роки Другої світової. Тож читачі «Нового життя» переймаються: чи й ці елементи також мають бути демонтовані, відповідно до нового законодавства. Адже там вказані дані наших же краян, котрі не з власної волі служили у радянській армії.

Відповідь на це запитання «Нове життя» попросило дати Любешівського селищного голову Олега Куха. Так як пам’ятники перебувають на балансі управління капітального будівництва, житлово-комунального господарства та комунальної власності селищної ради.

«Так, 3 травня Верховна Рада ухвалила закон № 8273, який дозволить органам влади набагато швидше і в законний спосіб звільняти публічний простір від пам’яток, які є символікою комуністичного тоталітарного режиму або російської імперської політики. Але щось говорити конкретне з приводу нового законодавства зарано, адже цей закон ще не вступив в дію, оскільки перебуває на підписі в Президента», –

найперше наголосив Олег Іванович.

За його словами, на балансі  селищної ради є 26  пам’ятників, пов’язаних із Другою світовою війною. Однак не всі вони містять маркери радянської та російської мілітаристської пропаганди.

«Упевнений, що ухвалений нещодавно закон не передбачатиме знищення (руйнування) усіх пам’ятників, які вшановують учасників і жертв Другої світової війни. Адже вони містять історичну цінність і підкреслюють героїзм українського народу, його приналежність до кола націй-переможниць Другої світової війни. Є пам’ятники, де викарбувані імена наших земляків. Вважаю, що кожен такий об’єкт потребує додаткового вивчення та  перевірки  на предмет того, чи є він символом російської імперської політики або комуністичного режиму, чи ні. Можливо, десь потрібно буде усунути з пам’ятника окремі елементи, які є російськими чи комуністичними символами, або замінити написи на історично коректні, а, може, – взагалі демонтувати», –

зауважив селищний голова.

Такі речі досліджуватиме спеціально утворена комісія. Прийняті рішення з цього питання винесуть на розгляд депутатів, обов’язково про це мають знати і місцеві жителі. Тобто це не буде чиєсь одноосібне рішення, прийняте спонтанно, переконує Олег Кух.

«Адже це питання не одного дня, воно потребує детального вивчення і, перш за все, мусить бути законодавчо врегульоване. Однозначно, маємо зробити все, аби очистити наш культурний та історичний простір від «русского міра». Але все це не повинно суперечити чинному законодавству. І ця робота буде неодмінно активована в громаді – головне, щоб настала перемога», –

підсумував керівник громади.

Автор novezittya 8.06.2023 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь