A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

«9 ТРАВНЯ» У НОВИХ РЕАЛІЯХ

Дата: 07.05.2023 15:22
Кількість переглядів: 957

Фото без опису

8 чи 9 травня, вшанування чи святкування…….

8 травня – День пам’яті та примирення. Цього дня увесь цивілізований світ вшановує  усіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років. Запроваджуючи цю пам’ятну дату, Україна доєдналася до європейської традиції відзначення перемоги у Другій світовій війні, пошанування усіх борців із нацизмом та жертв війни.

Найперше слід зазначити, що Друга світова стала можливою через змову антигуманних режимів – нацистського і радянського.  У 1939–1945 роках обидва тоталітарні режими вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.

Спадкоємицею радянського комуністичного режиму є російська федерація. Вона прагне привласнити перемогу над нацизмом, щоб маніпулювати як власними громадянами, так і міжнародною спільнотою. Проте, як наголошують в Українському інституті національної пам’яті, жодна країна не може претендувати на виняткову роль у перемозі над нацизмом. Перемога – це результат титанічних зусиль десятків держав і сотень народів. Так само неприпустимими є спроби прикриватися моральним авторитетом переможця для агресивної політики, кульмінацією якої стало злочинне повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну 24 лютого 2022 року.  

9 травня завжди було потужним інструментом російської пропаганди. У той час, як світ вшановує пам’ять загиблих у Другій світовій війні 8 травня, країна мордору росія усі ці роки святкує «побєду». А від 24 лютого 2022 року ми всі стали свідками протистояння двох світоглядів: українське гасло «Ніколи знову» вкотре протистоїть російському «Можем павтаріть».

Український історик кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії України НАН України Олександр Алфьоров, який від початку повномасштабного вторгнення росії вступив до лав ЗСУ, наголошує що весь цивілізований світ вшановує пам'ять жертв тоталітарного режиму, а не святкує перемогу. Тому що загинуло і покалічилося внаслідок Другої світової війни мільйони людей, і це не привід для радості. Зокрема, у Другій світовій війні загинуло понад 10 мільйонів українців.

День перемоги над нацизмом пов'язаний з датою капітуляції нацистської Німеччини. Акт про капітуляцію Німеччини набрав чинності 8 травня о 23:01 за середньоєвропейським часом, а за московським часом це вже було 9 травня. З цим і пов'язана різниця у датах відзначення Дня перемоги. Але не лише з цим. СРСР свідомо хотів відмежуватися від усього світу в питанні тлумачення перемоги над фашизмом, привласнивши собі левову частку заслуги цієї перемоги, а також приховати багато історичних фактів. Тож свідомо було обрано дату для святкування Дня перемоги 9 травня, це був політичний наказ Сталіна.

Загалом, коли ми вирішуємо, відзначати нам 8 чи 9 травня, питання треба ставити так: ми згадуємо жертв цієї війни і неприпустимість наступної війни, чи хочемо згадувати перемогу країни, яка нас поневолила, і через згадування цієї перемоги насправді ховати злочини, в яких був задіяний комуністичний режим? – переконаний Олександр Алфьоров.

Відповідно, сьогодні нам треба зрозуміти, що день загибелі наших дідів і прадідів не повинен святкуватися. Замість цього потрібно вшановувати пам’ять всіх тих, хто загинув. Тому що кожен вояк виконував обов’язок перед своєю державою.

Нині, коли Україна веде героїчну боротьбу проти росії, коли російські військові чинять геноцид українського народу, точно є сенс не святкувати День перемоги 9 травня, а вшановувати 8 травня пам'ять загиблих у Другій світовій війні.

Довідково:

Потрібно пам’ятати, що Друга світова війна тривала не з 22 червня 1941 до 9 травня 1945, а з 1 вересня 1939 року до вересня 1945-го. Ми маємо усвідомлювати те, що хронологічні рамки Другої світової були побудовані в ідеологічних вимірах Радянського Союзу.

Друга світова почалася для України 1 вересня 1939 року, коли Німецька держава напала на Польщу, до складу якого входили західні області сьогоднішньої України.

А 17 вересня 1939 року війська Радянського Союзу, згідно з домовленістю з Адольфом Гітлером, так само атакували Польщу, чим унеможливили її оборону. Так була розпочата Друга світова війна.

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь