Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

УКЛАДІТЬ ДОГОВІР – БЕЗКОШТОВНОГО СМІТТЯ НЕ БУВАЄ!

Дата: 05.04.2023 09:42
Кількість переглядів: 1079

Фото без опису

На сьогодні в нашій громаді, як і в Україні загалом, проблема смітників  досить важлива і актуальна.

У кожному помешканні утворюється величезна кількість непотрібних матеріалів та виробів, починаючи від порожніх консервних банок, пляшок і закінчуючи битим посудом, зношеним одягом та поломаною побутовою чи офісною технікою.

Законом України «Про відходи» визначено обов’язок громадян укладати договори на вивезення відходів та забороняється самовільне спалювання чи захаращення відходів. Постановою КМУ №1070 затверджено Правила надання послуг з вивезення побутових відходів. Вказано, що збирання та вивезення побутових відходів у межах певної території здійснюються юридичною особою, яка уповноважена на це органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, спеціально обладнаними для цього транспортними засобами.

Послугу з вивезення твердих побутових відходів (далі – ТПВ) на території нашої громади надає  комунальне підприємство «Любешів-Комфорт-Сервіс», зокрема нею охоплено селище Любешів та село Зарудчі. Договір про вивезення сміття повинен укладатися усіма жителями згаданих населених пунктів, в тому числі бізнесовими та державними структурами. І в цьому питанні не повинно бути ніяких винятків. Однак укладення відповідних договорів є доволі проблематичним.

Навіщо платити за сміття гроші, якщо можна викинути сміття в ліс абсолютно задарма, чи на узбіччя доріг, чи підкинути сусідові або ж прилаштувати до викинутого кимось сміття, - напевно, цим керуються люди, які вдаються до таких дій.  Саме так і роблять багато жителів Любешова та Зарудчів. Практика свідчить, що серед «ухилянтів від сплати за сміття» є досить заможні люди, в тому числі медики, освітяни та інші працівники бюджетнлої сфери.

 А потім ми дивуємось звідки беруться сміттєзвалища. Візьмемо для прикладу стихійне сміттєзвалище у селі Зарудчі. У 2021 році працівниками відповідних служб було здійснено подвірний обхід села з метою залучення населення до укладання договорів на вивезення ТПВ, проте такою послугою вирішили скористатися менше половини жителів. Хоча послуга вивезення відходів, це така ж послуга, як послуга з користування електроенергією, газом, водою.

На сьогоднішній день вартість послуги з вивезення ТПВ на 1 людину становить 17,70 грн. Сім’я з трьох осіб має заплатити за місяць 53,10 грн., з чотирьох осіб – 70,80 грн. За ці кошти двічі на місяць заберуть сміття  та вивезуть у відведене місце. Хоча і така ціна не покриває всі витрати, які йдуть на утримання полігону ТПВ. Адже  всі бачимо, як сьогодні піднімаються ціни, причому на все. 

Тому висновок один – БЕЗКОШТОВНОГО СМІТТЯ НЕ БУВАЄ.

УВАГА! Самовільний вивіз твердих побутових відходів на полігон ТПВ заборонений і карається штрафом.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь