Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

ВТРАТА ЗВ’ЯЗКУ ІЗ ЗАХИСНИКОМ: якщо він зник безвісти за особливих обставин

Дата: 26.09.2022 15:28
Кількість переглядів: 728

Фото без опису

 

«Дорожня карта» для близьких людей захисників.

Що робити, якщо ви втратили зв’язок із захисником України, який перебуває у ЗСУ/Нацполіції тощо, зокрема, якщо він зник безвісти за особливих обставин?

Якщо ви втратили зв’язок із захисником

Якщо захисник не виходить на зв’язок кілька днів, не варто одразу панікувати – причиною цього може бути відсутнє мобільне покриття, розряджений телефон через відсутність електроенергії тощо. Спочатку заспокойтеся і з’ясуйте всі обставини.

В першу чергу спробуйте сконтактуватися з колегами по службі, які можуть бути поряд, безпосереднім командиром, командиром частини.

Якщо із частини вам повідомляють, що захисник знаходиться на бойовому завданні та не числиться в переліку безвісти відсутніх, полонених, загиблих, поранених тощо – зберігайте спокій та очікуйте, коли він вийде з вами на зв’язок, в іншому разі – через 2 дні повторно зверніться до частини, аби уточнити інформацію.

Якщо захисник зник безвісти за особливих обставин

Людиною, яка зникла безвісти за особливих обставин, є особа, зникла безвісти у зв’язку із збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України. Вона має права та особливий статус, визначені законом.

Близькі родичі та члени сім’ї мають право на отримання достовірних відомостей про місце перебування особи, зниклої безвісти за особливих обставин, обставини її загибелі (смерті), місце поховання (якщо воно відоме).

Алгоритм дій родини

У випадку тривалої втрати зв’язку із захисником (3 дні і більше), варто зв’язатися з військовою частиною (гаряча лінія, безпосередній командир, командир частини) та вияснити причину відсутності зв’язку із захисником. Також збережіть номер телефону, з якого захисник останній раз виходив на зв’язок з вами.

При отриманні усної інформації від безпосереднього командира, колег, командира частини, по гарячій лінії, що захисник зник безвісті, чи у випадку ситуації з постійною втратою зв’язку від 3 діб і більше, варто одразу дізнатися подробиці його останнього місця перебування, обставини ситуації, після яких пропав зв’язок, інформацію про координати, де він був востаннє на зв’язку, в яку координату був направлений і т.д.

Крім того:

  • максимально точно виясніть та зафіксуйте координати місця події, після якої було втрачено зв’язок із захисником;
  • встановіть зв’язок із територіальним центром комплектування та соціальної підтримки (військкоматом), з якого була мобілізована особа, перевірте наявність/відсутність повідомлення від частини про підтвердження статусу зниклого безвісти, або зверніться до установи, організації в яких служить захисник (Головні Управління Нацполіції області, райвідділки національної поліції, обласні ГУ СБУ, ГУ ДСНС та інші).

В інтернеті є українські ресурси, які дають можливість самостійно виконати запити з проханням знайти особу.

Посилання на ресурси:

Telegram-канали з пошуку людей під час війни – ТУТ;

Українські сервіси з пошуку зниклих або загиблих – ТУТ.

Важлива рекомендація: не розповсюджуйте/публікуйте у соцмережах світлин захисника у військовій формі з локацією останнього місця його перебування (зникнення) та вказанням номеру військової частини. Розголос вказаної інформації може нашкодити здоров’ю чи життю захисника чи створити перешкоди його пересуванню. Трапляються випадки, коли місцеві жителі переховують захисників або ж вони самостійно намагаються вийти з оточення у цивільному одязі.

Зібрали інформацію, що робити далі?

Потрібно подати заяву про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, до відповідного територіального органу Нацполіції України. В заяві вказується максимально повна відома заявнику інформація щодо захисника та його зникнення – усі відомі обставини щодо місця перебування, особливих прикмет (татуювання, шрами, пірсинг тощо), речей, які могли б мати із собою (мобільний телефон, документи, прикраси) тощо. Також родичі захисника додатково мають здати біологічні зразки для порівняння ДНК-профілів.

Заяву в поліцію можна подати:

  • письмово, безпосередньо у відділку поліції (оптимальний варіант);
  • зателефонувавши на гарячу лінію: 089 420 18 67;
  • надіславши лист на електронну пошту: rozshuk_znyklyh@police.gov.ua;
  • скориставшись чат-ботом: https://t.me/poshuk_znyklyh.

Зафіксуйте реєстраційний номер заяви в ЄО. Після направлення заяви потрібно отримати витяг з ЄРДР (відповідно до статті 60 КПК України), де безпосередньо буде зазначено ПІБ слідчого у справі.

Протягом 24 годин після отримання Уповноваженим від Національної поліції України, відомості, зазначені у заяві про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, підлягають внесенню до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, після чого особа набуває цього статусу з дати подання заяви.

Якщо поліцією встановлюється факт, що захисник перебуває в полоні або заручниках, або докази смерті – тоді поліція передає за підслідністю цю справу до СБУ для продовження проведення досудового розслідування. Родині варто звернутися до СБУ для того, аби дізнатися контакти слідчого у справі, аби комунікувати надалі з ним.

Додаткові платформи для пришвидшення пошуку захисника

  • Червоний хрест;
  • Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин;
  • Національне інформаційне бюро;
  • інші організації.

Переконайтеся у цих організацій, що вказана особа наявна в їх базах пошуку зниклих безвісти. В подальшому необхідно відслідковувати самостійно будь-які зміни в ситуації за допомогою моніторингу інтернету, контакту з військовою частиною, іншими доступними способами. При будь-яких змінах, появі нової інформації – невідкладно надавати уточнення у вказані організації.

Дії родини, якщо захисник понад 6 місяців перебуває в статусі “зниклий безвісти за особливих обставин”

У разі, якщо захисник зник безвісті у зв’язку з воєнними діями на строк більше ніж 2 роки (або мінімум 6 місяців за окремих умов), родина може звернутися до суду з заявою про визнання його померлим та в подальшому звернутися за отриманням відповідних виплат.

Заява подається родичами померлого або їх законними представниками, і в ній відповідно до статті 318 ЦПК України повинно бути зазначено:

  • який факт заявник просить встановити та з якою метою;
  • причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
  • докази, що підтверджують факт;
  • докази, що підтверджують викладені заявником обставини (наприклад, письмові свідчення очевидців, фототаблицю з місця поховання, медичні документи про смерть тощо);
  • довідка про неможливість відновлення втрачених документів (наприклад, письмова відмова органів державної реєстрації актів цивільного стану).

Для інформації

Частиною 2 ст. 46 ЦК України, суд може оголосити померлою особу, яка пропала безвісті у зв’язку з воєнними діями через два роки. Але, в разі, коли відомі конкретні обставини зникнення захисника (приймав участь у бойовій задачі і не повернувся тощо), то в такому разі особа може бути оголошена померлою не раніше спливу шести місяців. Також судом можуть бути прийняті до уваги і інші обставини: ракетно-бомбовий чи артилерійський обстріл села, міста, місця постійної або тимчасової дислокації; виявлення фрагментів одягу, взуття, транспортного засобу Захисника, знищення будівлі чи споруди, де він перебував тощо.

У відповідності до роз’яснень, даних в пункті 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31 березня 1995 року “Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення”, громадянин може бути оголошений в судовому порядку померлим у разі неможливості встановлення факту його смерті, який встановлюється судом за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.

І головне, що є важливим, особа, яка визнається померлою у зв’язку з воєнними діями, може бути визнана такою з дня її вірогідної смерті, а не з того дня, коли рішення суду набуде чинності (частина 3 статті 46 ЦК України). Це важливо, тому що і виплати будуть призначатися сім’ям з дати визнання особи померлою.

Рішення суду про визнання захисника померлим є підставою для одержання свідоцтва про смерть у органах РАЦС.

Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню і негайно видається учасникам справи після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації смерті особи.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь