A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

ПОЧИНАЄМО ЗМІНЮВАТИ КУЛЬТУРУ В ЛЮБЕШІВСЬКІЙ ГРОМАДІ НА КРАЩЕ

Дата: 16.02.2022 17:45
Кількість переглядів: 3997

Фото без опису

Любешівська селищна рада розпочала процес реорганізації закладів культури в громаді. Ми робимо це для того, щоб кожен житель громади міг отримати якісну культурну послугу: піти на концерт, взяти цікаву книгу, відвести дитину на гурток.

Для цього ми спільно з аналітично-адвокаційною організацією “Центр спільних дій” розробили нову культурну політику для Любешівської громади. Спочатку ми провели онлайн опитування вчителів (257 осіб) та учнів старших класів (409 осіб), а також оффлайн опитування жителів громади (182 особи в 15 населених пунктах громади). Від людей ми дізналися основні проблеми у сфері культури в громаді. Про результати аналізу проблем, а також можливі шляхи їхнього розв’язання можна прочитати в аналітичному документі за посиланням.

Разом із управлінцями у сфері культури ми обрали оптимальний варіант, а потім спільно з партнерами проаналізували законодавство та напрацювали проєкт рішення про реорганізацію мережі закладів культури, щоб нова політика стала дійсністю. Нова політика громади описана детально за посиланням.

Зараз у нашій громаді є 56 будинків культури та бібліотек, і на їх утримання йде дуже багато коштів. Це 5,6 мільйона гривень у 2020 році.

Ця сума може здаватися вам смішною, але якщо подивитись на фінанси громади без коштів, які йдуть на освіту, а це 75% бюджету, залишиться 54 млн. грн. З цього залишку кожна десята гривня йде на культуру. На економічну діяльність та дороги ми можемо собі дозволити вдвічі менші видатки, ніж на культуру, а на ЖКГ – аж в 4 рази менші.  При цьому, заклади культури або взагалі не працюють, або надають послуги низької якості, які нецікаві жителям громади. Це підтверджують результати опитування, яке провела організація “Центр спільних дій”.

Тому ми пропонуємо створити нову мережу Центрів культурних послуг на базі бібліотек та найбільш прогресивних будинків культури. Завдяки цьому кошти, які зараз спрямовані на 56 закладів, будуть спрямовані на Центр надання культурних послуг в Любешові та його 12 філій центри культурних послуг у громаді. Такі центри можуть запрацювати у таких селах: Ветли, Бірки, Цир, Люб’язь, Дольськ, Залізниця, Судче, Седлище, Залаззя, Бихів, Підкормілля.

Найважливіше, що у кожному закладі жителі зможуть отримати різні та якісні культурні послуги: відвідувати заходи, брати нові книжки, відвідувати гуртки чи переглядати фільми.

Усі інші заклади культури, на базі яких не буде створено філій ЦНКП, будуть закриті. Але їхні приміщення будуть використовувати для потреб громади. А жодного працівника з цих закладів не звільнятимуть, а переведуть до штату найближчого ЦКП, аби вони могли реалізувати свій професійний потенціал у якісно нових умовах.

Для втілення нової політики ми вже розробили план дій та проєкт рішення про реорганізацію мережі закладів культури. 15 лютого Верховна Рада ухвалила закон, який дозволить фінансувати нові центри культурних послуг. Міністерство культури та інформаційної політики зможе подати на розгляд Уряду проект Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення центрів культурних послуг.  Також важливо, щоб МКІП напрацював законодавство щодо ЦКП – це уможливить втілення нашого задуму у Любешівській громаді.

Щойно закон буде підписаний Президентом, а законодавство щодо ЦКП буде прийняте, ми запустимо втілення нової політики та процес реорганізації.


Коментарі:

Вася
2022-02-19 15:13:54

Вирішення фінансових питань за рахунок інших сіл закриваючи, позбавляючи їх фінансування... Виділяючи кошти на заклади культури, освіти, медицини на користь певних (окремих) сіл ОТГ, надаючи їм більше фінансування і підтримку у проектах інфраструктури має назву "Дискримінація". Субвенція з бюджету України, кошти які мають справедливо бути розділені органами місцевої влади між всіма селами ОТГ. За справедливість, чесні вчинки Народ села - "не сліпа отара"

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь