A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

ПОРЯДОК ЗМІНИ ЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

Дата: 28.01.2022 14:37
Кількість переглядів: 1549

Фото без опису

У зв′язку з відкриттям ринку землі скасовано заборону, як на купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення, так і на зміну цільового призначення та виду використання на земельні ділянки товарного сільськогосподарського виробництва, земельні ділянки, виділені в натурі власникам земельних часток для ведення особистого селянського господарства та земельних часток (паїв). Тому зараз питання щодо зміни цільового призначення землі є досить актуальним.

Іноді, у процесі використання земельної ділянки, може виникнути потреба у зміні її цільового призначення з одного виду використання на інший. Наприклад, зміни цільового призначення  з використання її для ведення особистого селянського господарства на цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд.

Для того, щоб змінити цільове призначення земельної ділянки необхідно дотримуватись встановленої законодавством процедури, адже порушення порядку встановлення та зміни цільового призначення земель є підставою для:

  • визнання недійсними рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування про надання земельних ділянок громадянам та юридичним особам;
  • визнання недійсними угод щодо земельних ділянок;
  • відмови в державній реєстрації земельних ділянок або визнання реєстрації недійсною;
  • притягнення до відповідальності відповідно до чинного законодавства юридичних оcіб та громадян, винних у порушенні порядку встановлення та зміни цільового призначення земель.

Слід зауважити, що розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється, не потребує отримання дозволу жодним органом влади. Договір між власником земельної ділянки та землевпорядною організацією є єдиною підставою для розроблення проекту.

Першим кроком на шляху до здійснення зміни цільового призначення буде оформлення нотаріально засвідченої заяви на зміну цільового призначення, підписану власником земельної ділянки. Дана заява є підставою для розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Другим кроком буде звернення до землевпорядної організації із нотаріально засвідченою заявою на зміну цільового призначення, з метою виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки зі зміною її цільового призначення. Для цього необхідно укласти із землевпорядною організацією договір, у якому треба чітко визначити вартість робіт та строки виконання. Зверніть увагу на те, щоб у договорі були вказані конкретні терміни виконання робіт!

Виконавцем робіт з виготовлення проекту землеустрою може бути тільки особа, яка має сертифікат інженера-землевпорядника. Перелік таких осіб розміщений на офіційному сайті Держгеокадастру ( www.land.gov.ua).

Третім кроком на шляху до зміни цільового призначення земельної ділянки буде виконання землевпорядною організацією  геодезичних  робіт і розробка проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у строки, встановлені договором. Межі земельної ділянки, при потребі, мають бути закріплені межовими знаками встановленого зразка. Проект землеустрою має бути складений у паперовій формі та у формі електронного документу.

Четвертим кроком на шляху до зміни цільового призначення земельної ділянки є звернення до органу, уповноваженого приймати рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки з клопотанням про затвердження проекту. Тому,  необхідно звернутись до сільської, селищної міської ради, а якщо земельна ділянка розташована за межами населеного пункту – до місцевої державної адміністрації.

Відповідний орган місцевого самоврядування чи орган виконавчої влади  уповноважені приймати рішення  про затвердження проекту та зміну цільового призначення земельної ділянки або відмову у вчиненні таких дій. Відмова уповноваженого органу у зміні цільового призначення земельної ділянки повинна бути мотивована і містити у собі посилання на підстави відмови. Такими підставами можуть бути:

– невідповідність запроектованого цільового призначення вимогам закону або прийнятих відповідно до нього нормативно-правових актів;

– неузгодженість цільового призначення земельної ділянки вимогам затвердженої містобудівної документації або документації із землеустрою.

П′ятим кроком, що необхідно здійснити – це  подати проект щодо зміни цільового призначення земельної ділянки державному кадастровому реєстратору до місцевого управління Держгеокадастру з метою внесення відомостей про зміну цільового призначення до Державного земельного кадастру.

До заяви додається розроблений та погоджений уповноваженими органами проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у паперовому вигляді та у формі електронного документу. Дана послуга надається безкоштовно. Подана Вами заява на протязі 14 днів розглядається державним кадастровим реєстратором. Державний кадастровий реєстратор має видає Витяг з Державного земельного кадастру.

Завершальним кроком є внесення в реєстр речових прав нового цільового призначення земельної ділянки.

Інформація про нове цільове призначення земельної ділянки передається з державного земельного кадастру в реєстр речових прав на нерухоме майно без вашої участі, автоматично. Іншими словами,  не потрібно вчиняти будь-яких додаткових дій для реєстрації зміненого цільового призначення земельної ділянки в реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Проте, звертаємо Вашу увагу на те, що з 24.07.2021 року набули чинності зміни, передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», згідно якого місцеві ради до 1 січня 2025 року повинні забезпечити внесення до Державного земельного кадастру відомостей про функціональні зони, визначені у містобудівній документації. З моменту внесення відомостей про функціональні зони до Державного земельного кадастру та їх затвердження, для зміни цільового призначення земельної ділянки не потрібно буде розробляти документацію із землеустрою та затверджувати її в місцевій раді. Проте, як нам відомо, роботи щодо внесення  відомостей про функціональні зони ще тривають, тому допоки не буде завершено процес із внесення функціональних зон до Державного земельного кадастру, здійснювати зміну цільового призначення необхідно буде за процедурою, що існувала дотепер. Якщо ж ви  почнете процес зміни цільового призначення пізніше, то можливо у майбутньому, робитимете це за спрощеною процедурою. У будь-якому випадку, перед здійсненням зміни цільового призначення земельної ділянки,  необхідно буде дізнатись інформацію про внесення відомостей щодо функціональних у відповідній  раді.

Отож, як швидко землевласники зможуть скористатись нововведеннями щодо зміни цільового призначення землі, що передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», покаже час, а поки, що доведеться здійснювати зміну цільового призначення за  процедурою, що існувала дотепер.

 

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь