A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

РОЗ’ЯСНЕННЯ ЩОДО ВАРТОСТІ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

Дата: 11.11.2021 16:42
Кількість переглядів: 3138

Фото без опису

Фото ілюстративне

В Україні триває реалізація освітніх реформ, зокрема розпочато роботу й  над реформуванням системи шкільного харчування. Відтак, Урядом було затверджено нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти (постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»).

Відповідно до роз’яснень Міністерства освіти і науки України,  такі зміни прийняті з метою: врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до Норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії.

Якщо більш конкретно, то має бути збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових, вилучено таблицю заміни харчових продуктів, що пов’язано з принципами раціонального харчування. У меню мають бути передбачені свіжі фрукти, овочі, страви на пару або запечені, більше м'яса та риби, мінімум цукру та солі. Під забороною опинилися сосиски, ковбаси та хлібобулочні вироби. Зменшено кількість споживання хліба та картоплі.

Такі нововведення через розширення асортименту дозволених продуктів, зростання їх вартості та нові норми значною мірою призвели до здорожчання вартості дитячого харчування не тільки у нашій громаді, але і по всій державі.

Зміни в системі харчування освітніх закладів нашої громади розпочнуться  з 1 січня 2022 року.

Зараз грошова норма вартості харчування одного дня на 1 дитину складає 22 гривні. За новими розрахунками, відповідно до Примірного чотиритижневого меню, рекомендованого для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років в закладах освіти, затвердженого наказом МОЗ України №2441 від 05.11.2021 року, вартість харчування, відповідно до  сезонного меню, має становити - 46,00 грн. Оплата здійснюватиметься за дні відвідування дитиною закладу дошкільної освіти.

Разом з тим, Любешівською селищною радою буде забезпечено  пільгову оплату за харчування в розмірі 50 % для батьків у сім’ях яких троє і більше дітей.  Забезпечуються безкоштовним харчуванням діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», дітей з інвалідністю, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-сиріт, Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти), помер під час захисту незалежності та суверенітету» дітей померлих учасників бойових дій. Забезпечуються безкоштовним харчуванням діти учасників АТО (операції об’єднаних сил), які на даний момент перебувають в зоні проведення операції об’єднаних сил.

Для учнів закладів загальної середньої освіти:

Проектом рішення селищної ради передбачено, що на 2022 рік вартість харчування учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти Любешівської селищної ради має становити  7,70 грн. на одну дитину в день.

Звільнено від плати за харчування батьків або осіб, які їх заміняють, учнів 1-4 класів ЗЗСО,  які не мають статусу згідно Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи».

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь