A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

ЯК ДОВЕСТИ, ЩО НЕ БРАЛИ ОНЛАЙН-КРЕДИТ

Дата: 09.11.2021 09:54
Кількість переглядів: 2081

 

Уявіть ситуацію: ви маєте важкохворого родича, припустімо, стареньку бабусю. Аж раптом вам телефонують колектори і вимагають повернути онлайн-кредит, який нібито взяла ця бабуся. От тільки ви точно знаєте, що за станом здоров’я вона ніякий кредит взяти не могла. Що робити в цьому випадку.

Підготовка

Для перевірки інформації щодо оформлення онлайн-кредиту Вам необхідно мати повноваження вчиняти від імені бабусі певні дії (наприклад, нотаріально оформлена довіреність на представництво інтересів, рішення суду про визнання особи недієздатною тощо).

Також, необхідно дізнатися в якій саме мікрофінансовій організації (далі – МФО) взято кредит і яку суму бабуся начебто винна.

Алгоритм дій

  • Крок 1. Звернутися до МФО від імені бабусі, щоб отримати всю інформацію щодо укладеного договору (номер та дату його укладання, суму позики та інше) та вимагати завірену копію договору.

Перевірити інформацію щодо кредитної заборгованості можна й на вебсайті Українського бюро кредитних історій (один раз на рік така інформація надається безкоштовно, а за повторний запит необхідно сплатити 50 грн.). Як правило, сплачувати заборгованість за кредитним договором має саме боржник, за винятком випадків, передбачених актами цивільного законодавства або умовами самого договору.

  • Крок 2. У випадку, якщо бабуся жодних кредитних договорів не укладала − повідомити від її імені МФО про даний факт (бажано додати докази та/або інформацію, що це підтверджує) та вимагати скасування неправомірно нарахованої заборгованості.

  • Крок 3. Звернутися до правоохоронних органів із заявою щодо вчинення кримінального правопорушення, зокрема шахрайства, яке полягає у оформленні кредиту. Такі дії бажано вчинити з метою фіксації факту вчинення щодо бабусі правопорушення та внесення відомостей про нього до Єдиного реєстру досудових розслідувань. За бажанням повідомити щодо укладення на ім’я бабусі онлайн-кредиту сторонньою особою Департамент кіберполіції Національної поліції України, до повноваження якого належить участь у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики щодо попередження та протидії кримінальним правопорушенням, механізм підготовки, вчинення або приховування яких передбачає використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку;

  • Крок 4. Звернутися зі скаргою щодо укладення сторонньою особою договору онлайн – кредиту на ім’я бабусі з використанням підроблених документів до Національного банку України з метою проведення перевірки та відібрання пояснень від МФО.

Важливо! У разі, якщо МФО відступило право вимоги щодо кредитної заборгованості колекторській компанії, пам’ятайте, що ніхто без дозволу бабусі не має права заходити до квартири чи будинку (це кримінальне правопорушення, передбачене статтею 162 Кримінального кодексу України – порушення недоторканості житла), забирати будь-які речі (частина третя статті 186 Кримінального кодексу України – грабіж, поєднаний з проникненням у житло), примушувати сплатити заборгованість (стаття 355 Кримінального кодексу України – примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань) тощо.

Записуйте всі розмови з колекторами та зберігайте документи, що надходять на Вашу адресу та адресу бабусі з вимогою сплатити кредитну заборгованість.

  • Крок 5. Якщо все вище перераховане не дало результатів, необхідно від імені бабусі підготувати та подати до суду позовну заяву про визнання недійсним кредитного договору.

Після того, як будуть зроблені всі перелічені вище кроки та доведено факт шахрайства чи визнано кредитний договір недійсним, рекомендуємо Вам звернутися в Бюро кредитних історій з вимогою вилучити запис про незаконний кредит з Вашої кредитної історії.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь