A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

РОЗ’ЯСНЕННЯ ЩОДО ПРОБЛЕМИ З ВИДІЛЕННЯМ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ У с. ЗАЛАЗЗЯ

Дата: 22.03.2021 18:57
Кількість переглядів: 2213

Фото без опису

Фото ілюстративне

Любешівська селищна рада надає роз’яснення щодо проблемного питання, відображеного у матеріалі інформаційного агенства «Конкурент» від 18 березня 2021 року під назвою «Сусід приватизував мою ділянку», або Чому Залаззівська селищна рада виділила одну земельну ділянку на двох».

Посилання на статтю ІА "Конкурент"

Обставини, про які йдеться у статті щодо земельного   майнового  спору, беруть початок у часи діяльності Залаззівської сільської ради з 2016 року.

У зв’язку з  входженням у 2017 році  Залаззівської сільської ради до складу Любешівської територіальної громади дане питання наразі перебуває у компетенції Любешівської селищної ради.

Щодо ситуації, яка склалася із земельною ділянкою площею 0,25 га під будівництво індивідуального житлового будинку у селі Залаззя по вул. Першотравнева, повідомяємо наступне.

В матеріалах, які зберігалися у архіві райдержадміністрації, будь-які відомості щодо прийняття рішення Залаззівською сільською радою про виділення земельної ділянки Федчику Валерію Лукичу у с. Залаззя по вулиці Першотравнева   під будівництво індивідуального  житлового будинку відсутні.

Проте, за словами Федчика Валерія Лукича та наданого ним рішення  Залаззівської  сільської ради  №18/4Б від 28.06.2004 року  йому   виділено земельну ділянку під будівництво індивідуального житлового будинку, площею 0,25 га, в с. Залаззя по вул. Першотравнева. На підставі цього ж рішення  Любешівським комунальним госпрозрахунковим проектно-виробничим архітектурно-планувальним підприємством виготовлено будівельний паспорт на забудову земельної ділянки на ім’я Федчика Валерія Лукича (від 6.04. 2005 року).

На момент прийняття вищезазначеного рішення Валерій Федчик був неповнолітнім (мав 14 років). Цивільним кодексом визначено, що особи віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, мають обмежену цивільну дієздатність, а тому відповідно до статті 32 Цивільного кодексу України неповнолітні особи вчиняють правочини за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників. Нотаріально посвідченої згоди законних представників неповнолітнього Валерія Федчика в архівник документах також немає. Яким чином Валерій Федчик отримав рішення Залаззівської  сільської ради про виділення вищезазначеної земельної ділянки – залишається під питанням.

На сьогоднішній день у провадженні Камінь-Каширського РВП ГУНП перебуває кримінальне провадження від 01.06.2017 року, відкрите за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого  ч.1 ст.358 Кримінального кодексу України (підроблення офіційного документа, зокрема, рішення сесії Залаззівської сільської ради про виділення земельної ділянки Валерію Федчику).

Разом з тим, із архівних документів Залаззівської сільської ради відомо, що вказана земельна ділянка виділялася Федчик Олені Лукашівні, а не Федчику Валерію Лукичу, про якого йдеться у статті ІА «Конкурент». Але оскільки ця  ділянка на той час була розташована за межами населеного пункту, то у 2011 році Залаззівська сільська рада своїм рішенням скасувала рішення № 18/4Б від 28.06.2004 щодо виділення земельної ділянки Федчик Олені Лукашівні.

Окрім того, у статті йдеться, що Валерій Федчик має будівельний паспорт, розроблений у 2005 році, який містить акт про винос в натуру меж земельної ділянки. Проте у 2005-2006 роках було законодавчо визначено, що документом, який посвідчує право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується  державними  актами, а не будівельним паспортом.

Враховуючи вищевикладене,  Валерій Федчик побудував житловий будинок та господарські будівлі з порушенням, всупереч нормам чинного законодавства ст. 118, 125, 126 Земельного кодексу України без розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та набуття права власності на землю.

У 2016 році Валерій Федчик звернувся до Залаззівської сільської ради із заявою про виготовлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, де побудований ним житловий будинок. У 2015 році було затверджено Генеральний план села Залаззя, згідно якого змінилася конфігурація земельної ділянки, де було запроектовано магазин. З огляду на це, Валерій Федчик звернувся із заявою до сільської ради про внесення змін до генплану. Сільська рада пішла назустріч заявнику та прийняла рішення про розробку детального плану території під житловий будинок на земельну ділянку, правда з іншою конфігурацією (тобто змінилися параметри земельної ділянки, але площа залишилась такою, як і була - 0,25 га). Та це не влаштовувало заявника і він подав до суду.  Суд за зверненням Федчика  В.Л. скасував рішення сільської ради.

Окрім того, в статті йдеться про те, що  вищезазначена ділянка належить не лише Валерію Федчику, але і його «сусіду». Однак, законність набуття «сусідом»  права власності на частину спірної земельної ділянки, яка межує з землями, на яких побудований будинок і господарські будівлі Валерія Федчика (без відповідних на те дозволів), підтверджена рішеннями судів трьох інстанцій, в тому числі й рішенням Верховного Суду.

Наразі у Любешівській селищній раді перебуває заява Федчика В.Л. щодо внесення змін до генплану села Залаззя.  З цього питання 1 березня 2021 року  у селі Залаззя за участю Федчика В.Л. відбулись громадські слухання. Створено погоджувальну Комісію у складі 26 чоловік, 19 з яких представники громадськості, в тому числі й жителі села Залаззя. До складу цієї комісії  Валерій Федчик не подав жодної кандидатури, хоча відповідна пропозиція до нього надходила. 17 березня цього року відбулось  засідання погоджувальної Комісії, запрошений Валерій Федчик на засідання не з’явився.

Оскільки такої конфігурації земельної ділянки, яка зазначена у будівельному паспорті за 2005 рік Валерія Федчика,  немає, а процес внесення змін у  генплан є дороговартісним  та довготриваливалим (150-300 тис. грн, орієнтовно 16-18 місяців), погоджувальна Комісія рекомендувала підготувати та винести на розгляд засідання сесії селищної ради питання про відмову Федчику В.Л. у внесенні змін до генплану села Залаззя.

Натомість Комісією запропоновано Валерію Федчику звернутися до селищної ради з заявою про розробку детального плану території земельної ділянки, на якій розташований житловий будинок, оскільки такі роботи можна провести за 25-30 тисяч грн (орієнтовно протягом 7 місяців).

Також від  членів погоджувальної Комісії надійшла пропозиція Любешівській селищній раді звернутися із заявою до правоохоронних органів щодо встановлення достовірності походження рішення сесії Залаззівської сільської ради №18/4Б від 28.06.2004 року про виділення земельної ділянки Валерію Федчику.

Територія, яка підлягає проектуванню, становить близько 0,40 га, а це, за словами спеціалістів-земельників Любешівської селищної ради,  дозволяє сформувати земельну ділянку для Валерія Федчика площею 0,25 га на законних підставах та оформити право власності на неї  документально.

 

 

 

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь