A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

ДЕПУТАТИ ЛЮБЕШІВСЬКОЇ ОТГ – ЗА СТВОРЕННЯ ЧЕТВЕРТОГО РАЙОНУ З ЦЕНТРОМ В СМТ МАНЕВИЧІ

Дата: 26.11.2019 15:39
Кількість переглядів: 1673

Фото без опису

Сьогодні, 26 листопада 2019 року, на засідання чергової  сесії Любешівської селищної ради на порядку денному розглядалося питання:

«Про звернення депутатів Любешівської селищної ради до Президента України, Верховної Ради України, народних депутатів України Констанкевич І.М., Івахіва С.П., Гузя І.В., Кабінету Міністрів України, Волинської обласної державної адміністрації, Волинської обласної ради щодо створення четвертого району Волинської області» (додається)

Якщо рішення про створення четвертого району на постійних комісіях було підтримано депутатами одноголосно, то думки з приводу, де має бути центр району, в Маневичах чи Камінь-Каширську,  розійшлися.

Перед тим, як розпочати голосування, селищний голова Олег Кух  (який до того ж є членом регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адмінтерустрою базового та субрегіонального рівнів Волинської області) надав слово нашим сусідам з  Камінь-Каширська. На засідання селищної ради приїхали в.о. голови райдержадміністрації Олександр Михалік, голова районної ради Віктор Сус та депутат обласної ради від Камінь-Каширського району Валерій Дунайчук. Представники сусіднього району просили підтримати пропозицію, яку надала робоча група до КМУ -  з центром у Камінь-Каширську. До того ж голова К-Каширської районної ради Віктор Сус зазначив, що через такі розбіжності в поглядах і відсутність спільної думки та погодження є загроза того, що четвертий район взагалі можуть не створити.

Аби визначитись з цим питанням перейшли до голосування.

За поправку з центром в Маневичах проголосували – «За» -  20;  «Проти» - 5; «Утримались» - 2

Поправку з центром в Камінь-Каширську не підтримали - «За» -  7;  «Проти» - 17»; «Утримались» - 3

Після цього перейшли до голосування за рішення: «Про Звернення Маневицької районної ради до Президента України, Верховної Ради України, новообраних народних депутатів України Констанкевич І. М., Івахіва С. П., Гузя І. В., Палиці І. П., Рубльова В. В., Кабінету Міністрів України, Волинської обласної ради, Волинської обласної державної адміністрації щодо створення району із центром у смт Маневичі» (додається), яке підтримали більшістю голосів депутатського корпусу.

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Любешівської селищної ради до Президента України, Верховної Ради України, народних депутатів України Констанкевич І.М., Івахіва С.П., Гузя І.В., Кабінету Міністрів України, Волинської обласної державної адміністрації, Волинської обласної ради щодо створення четвертого району Волинської області

Із 2014 року, після прийняття Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, Законів України «Про співробітництво територіальних громад», «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та змін до Бюджетного і Податкового кодексів, в Україні розпочато процес децентралізації влади з дотриманням принципів положення Європейської хартії місцевого самоврядування та найкращих світових стандартів суспільних відносин у цій сфері.

Добровільне об’єднання територіальних громад протягом 2015–2019 років продемонструвало значні позитивні результати. Тому сприяння максимальному подальшому процесу – одне з головних завдань нашої держави, а зокрема і депутатського корпусу Любешівської селищної ради.

Наступним важливим кроком подальшої децентралізації повинно стати  удосконалення територіальної організації влади на субрегіональному рівні.

Із 1 січня 2020 року планується укрупнення районів у областях. Відповідно до методики у Волинській області є три чітко виокремлені потенційні районні центри: м. Луцьк, м. Ковель і м. Володимир-Волинський. Також активно обговорюється можливість формування ще одного району на півночі області, на базі теперішніх Любешівського, Камінь-Каширського та Маневицького районів.

Поліські райони Волинської області мають певну специфіку, займають значну територію області. Чимало проблем для цих громад є типовими, зокрема, вони всі відносяться до території, яка постраждала внаслідок аварії на ЧАЕС, а тому цілком логічно нинішні Камінь-Каширський, Любешівський та Маневицький райони об’єднати в один район, чисельність населення якого становитиме понад 150 тис. жителів, а площа сягатиме 5,5 тис км2.

Таким чином, створення окремого четвертого району сприятиме інвестиційній привабливості та примноженню економічного розвитку Поліської частини Волинської області, що загалом позитивно вплине на добробут та якість життя мешканців  цих громад.

Враховуючи вищевикладене депутати Любешівської селищної ради вважають:

1. створення четвертого району у Волинській області є необхідним.

2. Враховуючи розвинуту інфраструктуру, вигідне географічне положення відносно населених пунктів Любешівського, Маневицького та Камінь-Каширського районів центром новоутвореного району має стати смт Маневичі/м. Камінь-Каширськ.

Звернення Маневицької районної ради

до Президента України, Верховної Ради України, новообраних народних депутатів України Констанкевич І. М., Івахіва С. П., Гузя І. В., Палиці І. П., Рубльова В. В., Кабінету Міністрів України, Волинської обласної ради, Волинської обласної державної адміністрації щодо створення району із центром у смт Маневичі

Кабінетом Міністрів України підготовлено проект адміністративно-територіального устрою України, згідно якого у Волинській області пропонується залишити 3 райони.

Поліські райони Волинської області мають певну специфіку, займають значну територію області. Чимало проблем для цих громад є типовими, зокрема, вони всі відносяться до території, яка постраждала внаслідок аварії на ЧАЕС, а тому цілком логічно нинішні Камінь-Каширський, Любешівський та Маневицький райони об’єднати у один район, чисельність жителів якого буде становити понад 150 тис жителів, а площа сягатиме 5,5 тис км2.

Враховуючи, що географічно найбільш наближеним до центру потенційного району є смт Маневичі, у яких на сьогодні вже розміщено Маневицьку місцеву прокуратуру (обслуговує 5 районів), Маневицький окружний суд (2 райони), Маневицьку окружну виборчу комісію (4 райони), Маневицьке управління водного господарства (3 райони), Маневицька ДЕД (територія 4 районів), Міжрайонний відділ статистики (2 райони), Маневицький міжрайонний відділ ДУ "ВОЛЦМОЗУ", Державна установа Маневицька ВК-42, центр батальйону територіальної оборони, окремі районні відділи поліції та держгеокадастру, управління держпродспоживслужби тощо, а також наявність потужної центральної районної лікарні та сучасного ЦНАПу, які надають послуги для жителів не тільки Маневицького, а й Камінь-Каширського та Любешівського районів, саме тому пропонуємо створити район із центром у смт Маневичі, де є чимало адміністративних приміщень державної власності.

Додатково зазначимо, що Маневичі розміщені на перетині двох доріг державного і міжнародного значення, а також мають пасажирську і вантажну залізничні станції, що сприяє простому сполученню із обласним центром – м. Луцьк та столицею України – м. Київ. На території Маневицького району розміщено два професійно-технічні заклади освіти і ще по одному в інших районах із широким спектром спеціальностей, що забезпечить новоутворений район кваліфікованими робітничими кадрами. Також на Маневиччині успішно працює ДП "Волиньторф", 4 державні лісогосподарські підприємства, а також чимало новостворених підприємств в різних галузях виробництва, в тому числі з іноземними інвестиціями. Поточний економічний потенціал Маневицького району більший ніж сумарно Камінь-Каширського і Любешівського районів.

Таким чином, створення окремого Маневицього району сприятиме інвестиційній привабливості та примноженню економічного розвитку Поліської частини Волинської області, що загалом позитивно вплине на добробут та якість життя жителів цих громад.

 

 

 

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь