A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

ВІТАННЯ СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ ОЛЕГА КУХА З НАГОДИ 535-РІЧЧЯ ЛЮБЕШОВА

Дата: 18.09.2019 08:09
Кількість переглядів: 720

 

 

Шановні Любешівці та гості селища!


У нас знаменна дата - ми відзначаємо 535-ту річницю з Дня першої писемної згадки про  селище Любешів. Це величне свято є даниною пам’яті наших предків, які упродовж століть будували наше селище  і заповіли нам берегти та примножувати його славу.

 У цей день кожен з нас відчуває себе частиною великої родини. Це свято об'єднує усіх, кому дорогий Любешів, усіх, хто тут народився і виріс, хто приїхав колись, щоб залишитися назавжди.

Міста, селища, села, як і люди, - кожне має свою історію і свою долю. Перша писемна згадка про наше селище датована від 18 вересня 1484 року (на цей час Любешів перебував під владою Великого Литовського князівства), згадується у «Декреті про поділ маєтків Ольбяза, Любешова, Бескупичі та Росново між  М. Доркгевичем и Я. Довойновичем». Вказаний документ стверджує, що Любешів набагато старший, оскільки в 1484 році він уже був, розвивався і навіть через суд ділили його навколишні маєтки. Однак, на жаль, більш ранньої згадки про нього поки що не знайдено.

У ХVІІ - ХІX ст. Любешів був одним із духовних та навчально-виховних центрів і надавав якісну освіту європейського рівня. Тут здобували освіту чимало визначних діячів культури і науки України та Польщі, а протягом 1753–1758 років у школі при монастирі навчався національний герой польського народу Тадеуш  Костюшко

Історичний шлях з минулого в майбутнє  нашого краю переплетений соціально-культурними, подекуди й трагічними, та знаменними   подіями.

 

Свій слід в історії Любешова залишили  Литовське князівство, шляхетська Польща, спустошливі напади татар, свого часу Любешів було включено до складу Пінського повіту Мінської губернії. Значна частина історичних  подій пов’язана з діяльністю радянської влади, яка була проголошена в регіоні 30 вересня 1939 року.  18 січня 1940 року Любешів стає центром Любешівського району, який було створено указом Президії Верховної Ради УРСР.  А від 30 листопада 2017 року, перейнявши естафету минувшини й виклики сучасності, Любешів стає центром Любешівської об’єднаної територіальної громади – однієї  з найбільших в Україні. 15 старостинських округів, 37 населених пунктів, майже 30 тисяч населення – такою Любешівська громада виглядає на мапі України. Інтереси громадян, які мешкають на території  громади, тепер представляють обраний голова, депутатський корпус та виконавчі органи ради, що забезпечують реалізацію наданих законом повноважень в інтересах громади.

Сьогодні діяльність селищної ради включає в себе всі сфери життєдіяльності ОТГ, починаючі від житлово-комунального господарства – закінчуючи сферою культури та спорту. Серед пріоритетів, над якими працюємо: реконструкція, будівництво та ремонт доріг, інших об’єктів інфраструктури, освітлення вулиць, участь у різноманітних проектах.

Святе відчуття Батьківщини і рідної землі починається саме з рідного краю, свого села чи міста, вулиці, своєї домівки, де людина народилась і виросла, де пройшло її дитинство. Багате на історичну спадщину, наше селище завжди славилося і славиться нині своїми талановитими, працелюбними та гостинними  людьми.

Дякую кожному з вас, шановні Любешівці, за всі добрі справи, наміри та починання, спрямовані на розвиток та благоустрій  нашого селища, покращення добробуту його жителів.

  Нехай завжди нас об’єднує любов і небайдужість до рідного Любешова, адже саме спільними зусиллями кожного дня, кожного року ми працюємо заради майбутнього наших дітей та з поваги до наших батьків.

 

      Від щирого серця вітаю всіх Любешівців з Днем селища! Від усієї душі зичу нашому селищу та усій Любешівській громаді динамічного розвитку і процвітання. Усім мешканцям нашого славетного краю бажаю міцного здоров’я, любові, достатку, сімейного тепла, щасливої долі й Божого благословення!

     Нехай у кожній домівці панують мир і спокій, збуваються всі заповітні мрії та сподівання, нехай радіють люди, звучать пісні і створюються сім’ї. Щастя, успіхів, яскравого майбутнього, веселих свят і талановитих дітей тобі, улюблене селище!

     

З повагою

Любешівський селищний голова Олег Кух

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь