A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

ДОКУМЕНТАЦІЯ НА РЕМОНТ АРКИ ВИГОТОВЛЕНА З ПОРУШЕННЯМ. РОБОТИ ЗНОВУ ВІДКЛАДАЮТЬСЯ

Дата: 19.08.2019 14:36
Кількість переглядів: 833

 

Фото без опису

 

Уже кілька років поспіль на сторінках газети час від часу порушується питання реставрації символу Любешівщини – колишніх в’їзних воріт до замку Вишневецьких-Чарнецьких. І от коли, здавалося, вже от-от розпочнеться його вирішення, виявилося, що є вагомі причини відтермінування проведення цих робіт.  
Ще в 2017 році попереднє керівництво селищної ради надіслало для генерального проєктувальника – Волинського філіалу ДП «НДІпроєктреконструкція» - документи на виготовлення проєктно-кошторисної документації. Тоді ж і кошти були перераховані на це. Проте експертизи ПКД не пройшла. В Експертному звіті щодо виявлення помилок і недотримання нормативних вимог у проєктній документації по робочому проєкту «Реставраційні роботи пам’ятки архітектури національного значення «В’їзна арка садиби» (мур.) ХVІІ ст. в смт Любешів Волинської області», котрий тижнів два тому надійшов до селищної ради від ДП «Укрдержбудекспертиза» у Волинській області, зазначено: «За результатами розгляду проєктної документації виявлені помилки і недотримання вимог до міцності, надійності та довговічності об’єкту будівництва, його експлуатаційної безпеки й інженерного забезпечення, у тому числі щодо доступності осіб із обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення, санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, охорони праці, екології, пожежної безпеки, технологічної безпеки, ядерної і радіаційної безпеки, енергозбереження, кошторисної частини проєкту будівництва і потребує доопрацювання проєкту  будівництва. Виправлена проєктна документація має бути надана на повторну експертизу». Зауважень вказано аж 41!

- Цей експертний звіт ми отримали лише нині, бо тричі змінювалися керівники Волинського філіалу ДП «НДІпроєктреконструкція», де замовлялася ПКД. Сьогодні триває переговорний процес із виконавцем. Маємо дві вимоги: невідкладно усунути в максимально короткі терміни всі зауваження і друга – повернення коштів від проєктантів за неналежно виконану роботу. Гроші заплачені, а робота не зроблена. За ПКД селищна рада ще два роки тому перерахувала 147 тис. 623 грн., за експертизу – 7 тис. 764 грн., - поінформував Любешівський селищний голова Олег Кух.

Також він розповів: як правило, селищна рада замовляє проєктно-кошторисну документацію на будівництво чи ремонт будь-яких об’єктів інакше: спочатку замовляє її виготовлення, тоді надсилає на експертизу і лише після отримання висновку оплачує. Для чого попереднє керівництво селищної ради відразу оплатило ці роботи – невідомо. Як і те, чому виконавець сам же направляв ПКД на експертизу.

Тепер, за словами Олега Куха, виконавці завіряють: помилки виправлять. Проте, виявилося, фахівців, які дійсно професійно могли б виконати проєкт саме на реставраційні роботи нашої пам’ятки архітектури національного значення, на рівні Волинської області нема. Тож проєктанти передають ПКД по арці у свій головний офіс до Києва. «В експертному звіті є кричущі зауваження. Наприклад, пункт 7 зі списку зауважень та пропозицій, де йдеться: «Відсутній акт технічного стану об’єкту культурної спадщини з фотофіксацією». Тобто робили роботу і ті ворота навіть не оглянули. У пункті 14 сказано: «Відсутні розрахунки несучої здатності фундаментів на зміну навантаження (заміна дерев’яних перекриттів на монолітні). Відсутні обстеження фундаментів». Отже, нічого виконавці не зробили. Тому ставимо питання, щоб повернули нам витрачені кошти. По-новому треба замовляти проєктно-кошторисну документацію.  Клас наслідків – СС3, це найскладніший вид робіт. Тим більше мали би бути проведені геодезія, геологія. По всіх проєктах, які замовляє на будівництво чи ремонт селищна рада, починаємо з цих робіт. Навіть на «чистій» земельній ділянці, де планується зведення новобудови, проводяться такі дослідження. Жодних проблем із цим не було, спеціалістів в області вистачає. У філіалі нас завірили: передають документи на Київ, усе виконають, все буде добре. Виконавець ще має звертатися до Мінкульту по певні погодження. Ми все думали, що наша документація готова, а тут ось така виявилася ситуація», - обурливо пояснив селищний голова причини нової затримки у виготовленні документації на проведення відновлюваних робіт по символу.

До слова, коли селищна рада в 2016 році взяла на баланс в’їзну браму, на пропозицію активістів був відкритий рахунок. Свого часу попереднє керівництво селищної ради на сторінках нашого видання вже озвучувало суму, зібрану на це як добровільні кошти громадян. Так, у 2016 році їх на-дійшло 17 тис. 110 гривень, у 2017-му – 9 тис. 290 грн. Тоді й повідомлялося, що всі ці кошти (26 тис. 400 грн.) були направлені на виготовлення ПКД на реставрацію арки.

Тамара УРЯДОВА

ГАЗЕТА «НОВЕ ЖИТТЯ» №33 ВІД 15 СЕРПНЯ 2019 Р.    

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь