A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

РЕКОНСТРУКЦІЯ ЗАЛІЗНИЦЬКОГО ФАПУ: подробиці реалізації проекту

Дата: 05.08.2019 09:34
Кількість переглядів: 811

Фото без опису

Під час загальних зборів жителів Залізницького старостинського округу, які відбулися 28 липня 2019 року, люди запитували причину довготривалої реконструкції місцевого ФАПу. А слугували цьому наступні чинники.

Варто зазначити, що Волинська область з 2013 року приймає участь у розробці та реалізації бізнес-проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Питання участі Любешівського району в Проекті було погоджено ще в серпні 2013 року з колишніми керівниками районної державної адміністрації та районної ради (Корець В.Т. та Гриневич В.М).

Замовником реконструкції Залізницького медзакладу є Департамент регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Волинської облдержадміністрації.

Центром первинної медико-санітарної допомоги Любешівського району була надана проектна пропозиція в частині розвитку первинної медико-санітарної допомоги - дооснастити функціонуючі АЗПСМ відповідно до наказу МОЗ України  № 1150 від 27.12.2013 року «Примірний табель  матеріально - технічного оснащення ЦПМСД та його підрозділів»  та провести реконструкцію  п’яти  ФАП/ФП під АЗПСМ, в тому числі Залізницький.

Обов’язковою умовою Світового банку було не нове будівництво, а реконструкція існуючих будівель ( ФАПу, селищної ради і т.д.) під АЗПСМ.

Приміщення, що мали бути  реконструйовані, погоджувалися колишніми заступниками керівництва району та сільськими головами на місцях. На той час по Залізниці розглядалися 2 варіанти: старий дитячий садочок та ФАП. Визначилися, що під реконструкцію амбулаторії візьмуть приміщення Залізницького ФАПу. Реконструйовану  амбулаторію запланували ввести в експлуатацію у 2015 році.

Після чого був укладений договір на виготовлення проектно-кошторисної документації з Волинською філією ДП УДНДІПМ «Діпромісто» імені Ю.М.Білоконя. Прогнозовані Світовим банком кошти на реконструкцію передбачались в сумі 122 тис. дол. США. Окрім того, проектом передбачачено 10% співфінансування з місцевого бюджету.

В результаті чого у 2014 році була виготовлена проектно-кошторисна документація на реконструкцію вищезазначеного об’єкта, яка пройшла експертизу.  Проте, будівництво так і не розпочалося. З огляду на події, які мали місце в Україні починаючи з 2014 року (проведення АТО), Світовий банк сповільнив темпи реалізації  проектів і вони практично не здійснювалися.

З часом до питання реконструкції знову повернулися. У зв’язку з підвищенням цін та зміною оплати праці потрібно було робити  коригування ПКД, яке було проведено 2015 та 2017 роках. Після чого були проведено кілька тендерів, які не увінчалися успіхом, так як їх визнавали недійсними.  У вересні 2018 року був проведений тендер, проте акцептування тендеру (визнання переможця) відбулося лише у грудні 2018 року. За результатами держзакупівель, які проводились Департаментом регіонального розвитку та ЖКГ Волинської облдержадміністрації, переможцем визнано об’єднання підприємств - ПМП «Сатар» та ТзОВ «Луцьккомунбуд».

У лютому 2019 року  з області повідомили, що у березні місяці поточного року відбудеться фінансування робіт по Залізницькому об’єкту, в результаті чого підрядники приступили до виконання робіт. Однак, з початком ремонтних робіт з’ясувалося, що частина приміщення ФАПу  вже не  підлягає  реконструкції, а отже змінюються проектні завдання і потрібно вносити зміни у  ПКД. З огляду на це 1 березня 2019 року відбулась виїзна нарада за участю голови ОТГ, депутатів ОТГ, в.о старости, директора проектної організації, підрядників, представників області, які є замовником робіт.

За результатами наради прийнято рішення доручити замовнику будівництва (Департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Волинської облдержадміністрації) спільно з підрядною організацією скласти акт на додаткові роботи, проектній організації (Волинській  філії ДП УДНДІПМ «Діпромісто» імені Ю.М.Білоконя) на основі дефектного акту внести зміни в проектно-кошторисну документацію. Наразі ПКД ще не готове, підрядники отримали лише деякі креслення, за якими можуть виконувати наступні окремі ремонтні роботи. А це є також вагомою причиною, через яку сповільнюються  темпи будівництва.

Окрім того, учасники наради вирішили, що старе непридатне приміщення для реконструкції демонтують.  Позаяк однією з умов проекту Світового банку є  реконструкція, а не нове будівництво, домовилися, що жителі села власними зусиллями, бо ж кошти в проекті на це не передбачені, забезпечать блоки  та дерев’яні балки для подальших робіт. Що було й зроблено.

Пізніше, через ці самі балки й виникли непорозуміння на  зборах, які відбулися 28 липня 2019 року в Залізниці. Жителі села вимагали пояснень від влади, чому матеріали, які вони придбали самотужки, псуються і ще досі не використані.

Зі слів колишнього заступника селищного голови Олександра Савчука, виконроб підрядного підприємства, яке працює над реконструкцією,  наголосив жителям, що балки потрібно привезти тоді, коли буде специфікації проекту (документ, який містить вимоги до продукції). Однак жителі Залізниці знехтували порадою фахівця і привезли матеріал відразу, який окрім цього виявився ще й непридатним для будівництва. Про те, що частина балок не відповідає розміру, передбаченому спеціальними вимогами,  було відразу повідомлено на місці. Незважаючи на це, селяни відповіли, що деревину такого розміру використовують на будівництво особистого житла, а значить згодиться  вона й на будівництво ФАПу.  З тим і розійшлися.

Одним, з питань, яке жителі Залізниці порушили на зборах, було й питання щодо зникнення цегли, яка лишалася від старого приміщення ФАПу. Як виявилося згодом, ця цегла також є непридатною для подальшого будівництва, оскільки проектом вимагається використовувати цеглу лише  червону, а не силікатну, що лишалася із Залізницького ФАПу. Також проектом не був  передбачений такий вид робіт як демонтаж, тож компенсували виконані роботи цеглою, яка уціліла. Разом з тим, 820 цеглин оприбутковано КНП ЦПМСД Любешівської селищної ради, на балансі, якого перебуває Залізницький ФАП. Як зазначила головний лікар Наталія Ланевич, в подальшому цей матеріал буде використано для потреб структурних підрозділів центру.

Наразі Світовим банком повного фінансування не відбулося, профінансовано  близько 400 тис. грн  авансом, а самих робіт виконано на 190 тис.грн, немає ще й нової  ПКД, проте, як запевнили підрядники, роботи продовжаться.

 

 

 

 

 

 

 

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь