A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

ОЦІНКА, ПІДТВЕРДЖЕНА ПОКАЗНИКАМИ

Дата: 11.12.2018 12:23
Кількість переглядів: 993

Фото без описуФото без опису

30 листопада 2017 року відбулося перше засідання Любешівської селищної ради  сьомого скликання, на якому урочисту присягу склав її голова Олег Кух, а всі депутати отримали відповідні посвідчення та розпочали діяльність на благо розвитку ОТГ.

Рік становлення. Рік перших успіхів і перших невдач. Чи було легко? Однозначно, ні. Тим паче, зважаючи на те, що наша громада є однією з найбільших в Україні. Старовинний Любешів об’єднав довкола себе 36 населених пунктів. Відповідно, й специфіка діяльності такої селищної ради – особлива.  І все ж рік – це привід проаналізувати пройдений шлях та виставити оцінку зробленому. Це ми й попросили зробити Любешівського селищного голову Олега Куха. Не роздумуючи він поставив усій команді, яка трудиться над розбудовою Любешівської громади, за п’ятибальною системою тверду четвірку. А далі, зважаючи на цю оцінку, Олег Іванович назвав по чотири різні фактори щодо діяльності ОТГ упродовж року її становлення.

Перших чотири кроки

  • Об’єднання депутатського корпусу довкола єдиної мети – розвитку громади Олег Кух вважає чи не найголовнішим у початку роботи. «Я переконаний: на сьогодні наші депутати у цьому єдині. Мінімізовано політичний сегмент. Максимально всі розуміють, над чим вони працюють, якої мети маємо досягнути», - каже селищний голова.
  • Налагодження ефективної системи управління громадою – важливий крок у становленні величезної ОТГ із величезними обов’язками, упевнений Олег Іванович.
  • Будь-які починання мають успіх, коли є чітко визначена її стратегія. Тому роботу над стратегією розвитку громади її керівник теж вважає одним із основних кроків.
  • Зрушення у розвитку інфраструктури громади, в тому числі підприємств, зокрема комунальних, – ще один важливий крок. Як неодноразово повідомлялося на сторінках нашої газети, велику увагу селищна рада приділяє роботі КП «Любешів-Комфорт-Сервіс» у плані забезпечення новою потужною технікою, котра вже на практиці засвідчує свою доцільність.

 

Чотири головні напрямки діяльності

  • Залучення інвестицій шляхом експлуатації земель сільськогосподарського призначення, створення робочих місць – саме такий напрямок діяльності ще доволі молодої ОТГ Олег Кух назвав найперше.
  • Другий, на його думку, - забезпечення комфортних і безпечних умов проживання на території ОТГ. «Так, у цьому плані поки що не все вдалося виконати. Але початок є, задумів багато», - каже Олег Кух.
  • Виконання бюджету не лише у видатковій частині, а насамперед дохідній, на думку керівника, є третім і дуже важливим напрямком діяльності Любешівської ОТГ.
  • А четвертий – якнайбільша прозорість і відкритість діяльності селищної ради – через усі можливі канали.

 

Чотири успіхи

  • Завдяки залученню значних коштів із державного бюджету Любешівській ОТГ вдалося багато що зробити. А це доволі немаленька сума – кільканадцять мільйонів. За цими ж цифрами – побудовані чи відремонтовані дороги, придбана високовартісна техніка, продовженя будівництв чи реконструкцій різних об’єктів.
  • Аби всі задумані проекти можна було втілити в життя, насамперед необхідна проектно-кошторисна документація. Наразі у Любешівській селищній раді виготовлено 30 ПКД на різні об’єкти, ще 10 - у стадії виготовлення. А отже, це дасть змогу пришвидшити процес реалізації цих проектів. До речі, цьогоріч уже вдалося деякі втілити у життя.
  • Центр первинної медико-санітарної допомоги Любешівської селищної ради цьогоріч один із перших в області був перетворений у комунальне некомерційне підприємство та уклав договір із Національною службою здоров’я України. А це дало неабиякий поштовх для роботи в нових умовах у рамках проведення реформи медицини, коли кошти «ідуть» за пацієнтом.
  • Цьогоріч для покращення освітнього процесу вісім закладів освіти Любешівської ОТГ стали автономними у фінансовому плані. Любешівський, Залаззівський, Ветлівський, Бірківський, Бихівський ліцеї, Залізницький ліцей ім. І. Пасевича та заклади дошкільної освіти №2 «Ясла-садок «Дзвіночок» і №3 «Ясла-садок «Сонечко» були переведені на умови самостійного ведення господарювання, бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Тобто отримали можливість самі визначати, на що першочергово спрямовувати кошти.

 

Чотири невдачі

  • Через суцільну забюрократизованість, за словами очільника громади, не вдалося реалізувати декілька проектів, які мали би бути завершені у 2018 році. Наприклад, виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію в’їзних воріт замку Чарнецького, схеми організації руху по Любешову, зокрема по вул. Незалежності.
  • Надзвичайно серйозною проблемою, яку поки що не змогли вирішити, Олег Кух називає реконструкцію полігону твердих побутових відходів у смт Любешів. Цю дороговартісну процедуру селищна рада, на жаль, не в змозі провести самотужки.
  • Через відсутність приміщення у березні цього року селищна рада втратила надзвичайно хорошу можливість – створення сучасного Центру надання адміністративних послуг. «Наші спеціалісти дуже хотіли взяти участь у проекті «U-lead», але, на жаль, у нас не було належного приміщення. Тому ми донині не маємо такого необхідного ЦНАПу. У той же час тоді цією можливістю скористалися Маневичі, Стара Вижівка…» - з прикрістю зазначає Олег Іванович.
  • За словами керівника громади, але наразі селищна рада не може забезпечити земельними ділянками всіх учасників АТО та жителів інших категорій. Для вирішення цієї проблеми уже працюють у плані розроблення генеральних планів довколишніх до Любешова сіл. Але наразі не все так просто, як хотілося б. Крім того, зауважує Олег Кух, турбує його і непередача земель сільськогосподарського призначення у комунальну власність селищної ради, про що клопочеться ОТГ. Адже тоді, каже Олег Іванович, вони могли би шукати дієвого інвестора, який працював би на землі та, відповідно, наповнював би місцевий бюджет.

 

Чотири задуми

  • Загалом планів у селищного голови є безліч. Тож виокремити головні Олегу Івановичу було непросто. І все ж він переконаний: необхідно завершити роботу над стратегією розвитку громади, аби кожен депутат бачив важливість і пріоритетність тих чи інших проектів. «Я упевнений: у кожному населеному пункті є дуже багато роботи. І все – необхідно. Але має бути черговість виконання. Наприклад, розпочали роботи в одному напрямку – це треба завершити, а вже тоді братися за інший. Лише тоді робота буде злагоджена», - твердо відстоює свою позицію Олег Кух.
  • Максимальне залучення коштів усіх рівнів у розвиток інфраструктури громади – це теж основний напрямок подальшої роботи. А отже, - і ремонти, будівництво закладів медицини, освіти та ін.
  • Аналіз роботи комунальних підприємств теж просто-таки необхідний. Голова селищної ради переконаний: любешівський ринок, центральна аптека, «Любешів-Комфорт-Сервіс» мають працювати ефективно, однозначно – не збитково.
  • Ну, і звісно, ще одним, навіть не задумом, а постійним напрямком роботи усього колективу Любешівської селищної ради є залучення інвестицій у громаду. Адже якщо вони будуть, наша велика ОТГ розвиватиметься на славу. Принаймні на це спрямовані зусилля всієї команди, депутатського корпусу ще такої молодої, але перспективної Любешівської об’єднаної територіальної громади.

Наталія Муха,

газета «Нове життя»,

№49, 6 грудня 2018 року.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь