A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ЗЕМЕЛЬНИХ ПИТАНЬ У ЛЮБЕШІВСЬКІЙ ГРОМАДІ

Дата: 03.09.2018 11:58
Кількість переглядів: 1237

Якщо перша частина засідання позачергової п’ятнадцятої сесії селищної ради пройшла конструктивно, то друга, де розглядався блок земельних питань, - емоційно і з дискусіями.

Предметом  дискурсу став проект рішення селищної ради «Про погодження надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства за межами с. В’язівне гр. Сащуку Олександру Івановичу».

Олександр Сащук є учасником АТО. Законодавством України передбачено систему пільг для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них, зокрема, це стосується і надання земельних ділянок.  Цим правом і скористався Олександр Іванович, подавши клопотання до селищної ради на погодження земельної ділянки, вказавши її цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства у розмірі 2,0 га.

 

«Всі захисники України, учасники АТО заслуговують сьогодні на велику повагу і увагу суспільства. Люди, які захищали землю України, дивилися смерті в очі, мають всі законні права на першочергове отримання цієї землі» - зазначив селищний голова Олег Кух, звертаючись до присутніх у залі.

Однак, селищна рада своїм проектом вищезазначеного рішення відтерміновує погодження надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для Олександра Сащука. Попередньо опрацювавши дане питання та вивчивши всі «за» і «проти», рішення щодо відтермінування підтримує й комісія з питань земельних відносин.  

Чому ж все-таки, враховуючи чинне законодавство щодо першочергового отримання земельних ділянок учасниками АТО, у проекті рішення селищної ради  йдеться про «відтермінування».

А причина полягає у слідуючому: у травні під час сесійного засідання на пропозицію окремих депутатів було прийнято рішення про накладення мораторію щодо відведення нових земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства у власність у колишніх межах (до об’єднання в ОТГ) Любешівської селищної, Любешівсько-волянської, Великокурінської, Зарудчівської (крім сіл Бучин, Пожог) сільських рад з земель комунальної і державної власності.

Варто наголосити і на тому, що своїм проектом рішення про відтермінування, селищна рада ні в якому разі не порушує чинне законодавство «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», так як учаснику АТО Сащуку було запропоновано декілька інших земельних ділянок в іншому масиві . Однак останній на таку пропозицію згоди не дав.

Зважаючи на те, що заява надійшла саме від учасника АТО, селищною радою був запропонований слідуючий варіант - надати цю земельну ділянку, але змінивши її параметри. Простіше кажучи, «розвернути» ці  2,0 га трохи в інший бік, розмістивши ділянку в межах санітарної зони. Та й на цю пропозицію Олександр Сащук згоди не дав.  За даними земельного відділу селищної ради наявність санітарної зони не є перешкодою для ведення ОСГ, однак – це є перешкодою для подальшого будівництва і обслуговування житлових будинків на цих землях. А так, як Олександр Іванович просить землі саме для введення сільського господарства, то селищна рада не вбачає суттєвих перешкод у зміні ділянки. Залишається не безпідставним і той факт, чому ж все-таки учасник АТО не зголосився на жодну з пропозицій, якщо хотів використати цю ділянку саме  для ведення ОСГ, як це передбачено в законодавстві.

А тепер про те, чому ж на вищезазначені землі був накладений мораторій, який на засіданні 15 сесії, аби детально вивчити ситуацію, селищна рада хотіла продовжити? І чому хотіли відтермінувати надання дозволу саме на земельну ділянку, на  яку претендує Олександр Сащук?

Любешівська селищна рада  представляє інтереси усієї об’єднаної  громади, а тому має дбати про плани на перспективу.  Однією серед вагомих причин є  те, що селищна рада уже розпочала роботи по розширенню меж окремих населених пунктів, а це, як відомо,  процес не тільки дороговартісний але й довготривалий. На перспективу також заплановано розширити межі села В’язівне. Якщо ж зараз роздати ці землі, то в недалекому майбутньому Любешівська селищна рада змушена буде викупляти «свої» ж таки землі у тих, кому роздала їх сьогодні на безоплатній основі. І робити це їй доведеться за кошти громади. Стримуючим фактором є і те, що у Любешові існує черга на виділення земельних ділянок під будівництво, а це порядком більше трьохсот сімей, з них біля сімдесяти – учасники АТО, які також мають пільгу першочерговості. Тож селищна рада має думати як вирішити і ці питання.

Більше того, надати ці землі одному учаснику АТО буде нечесно по відношенню до інших, таких же військовослужбовців зі статусом, адже окремі з них ще раніше на тих самих підставах також претендували на земельні ділянки під ОСГ у цьому масиві, однак після роз’яснень земельників,  пішли на зустріч селищній раді і не подавали заяви.

Не зважаючи на всі нюанси, дискусія у залі не вщухала. Олександр Іванович все-таки настоював на своєму праві першочергового отримання саме тієї землі, яку для себе обрав, мотивуючи тим, що троє учасників АТО встигли скористатися цією пільгою і отримали землі для ведення ОСГ в цьому масиві.  

Аби зняти напругу у сесійній залі, голова селищної ради Олег Кух виступив з ініціативою зробити перерву і провести повторне засідання земельної комісії та внести зміни у проект рішення: замість слова «відтермінувати» поставити - «погодити»,  і тим самим задовольнити прохання учасника АТО Сащука Олександра Івановича, надавши йому зазначену земельну ділянку. Втім, консенсусу так і не було досягнуто, при голосуванні депутати не підтримали даний проект рішення: 13 із присутніх депутатів утрималося,  6 – проголосували «за».

Щоб довести це питання до логічного завершення, очільник селищної ради має на меті зібрати всіх учасників АТО та надати роз’яснення щодо системи пільг, в тому числі і при виділенні земельних ділянок, а також обговорити різного роду проблемні та життєво-важливі питання, які виникають у повсякденні.

Яким чином буде розв’язаний даний конфлікт поки що не відомо. Звинувачувати одну із сторін у неправоті своїх дій тут також  не можна. Адже з однієї сторони є учасник АТО, який відповідно до законодавства має першочергове право на виділення земельної ділянки під ОСГ, з іншої – селищна рада, яка має дбати за добробут усієї громади, у тому числі й інших учасників АТО, яких у районі є 242.

До слова….   Якщо подивитися на наших європейських сусідів, то у них ніде немає такого поняття, як безоплатно передати державну власність у власність громадянина. Людина або купує у держави землю, або бере її в оренду у користування і потім повертає її державі. Це якраз і є державна безпека, коли держава диктує свої умови. У нас же законодавець цього не передбачив, і тепер селищна рада має діяти на свій «страх і ризик». І якби ця правова норма безоплатної приватизації була обмежена, або ж вилучена  із земельного кодексу України, то можливо й такого ажіотажу навколо землі не було. 

 

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь