Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ЗЕМЕЛЬНИХ ПИТАНЬ У ЛЮБЕШІВСЬКІЙ ГРОМАДІ

Дата: 03.09.2018 11:58
Кількість переглядів: 1271

Фото без опису

Якщо перша частина засідання позачергової п’ятнадцятої сесії селищної ради пройшла конструктивно, то друга, де розглядався блок земельних питань, - емоційно і з дискусіями.

Предметом  дискурсу став проект рішення селищної ради «Про погодження надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства за межами с. В’язівне гр. Сащуку Олександру Івановичу».

Олександр Сащук є учасником АТО. Законодавством України передбачено систему пільг для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них, зокрема, це стосується і надання земельних ділянок.  Цим правом і скористався Олександр Іванович, подавши клопотання до селищної ради на погодження земельної ділянки, вказавши її цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства у розмірі 2,0 га.

 

«Всі захисники України, учасники АТО заслуговують сьогодні на велику повагу і увагу суспільства. Люди, які захищали землю України, дивилися смерті в очі, мають всі законні права на першочергове отримання цієї землі» - зазначив селищний голова Олег Кух, звертаючись до присутніх у залі.

Однак, селищна рада своїм проектом вищезазначеного рішення відтерміновує погодження надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для Олександра Сащука. Попередньо опрацювавши дане питання та вивчивши всі «за» і «проти», рішення щодо відтермінування підтримує й комісія з питань земельних відносин.  

Чому ж все-таки, враховуючи чинне законодавство щодо першочергового отримання земельних ділянок учасниками АТО, у проекті рішення селищної ради  йдеться про «відтермінування».

А причина полягає у слідуючому: у травні під час сесійного засідання на пропозицію окремих депутатів було прийнято рішення про накладення мораторію щодо відведення нових земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства у власність у колишніх межах (до об’єднання в ОТГ) Любешівської селищної, Любешівсько-волянської, Великокурінської, Зарудчівської (крім сіл Бучин, Пожог) сільських рад з земель комунальної і державної власності.

Варто наголосити і на тому, що своїм проектом рішення про відтермінування, селищна рада ні в якому разі не порушує чинне законодавство «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», так як учаснику АТО Сащуку було запропоновано декілька інших земельних ділянок в іншому масиві . Однак останній на таку пропозицію згоди не дав.

Зважаючи на те, що заява надійшла саме від учасника АТО, селищною радою був запропонований слідуючий варіант - надати цю земельну ділянку, але змінивши її параметри. Простіше кажучи, «розвернути» ці  2,0 га трохи в інший бік, розмістивши ділянку в межах санітарної зони. Та й на цю пропозицію Олександр Сащук згоди не дав.  За даними земельного відділу селищної ради наявність санітарної зони не є перешкодою для ведення ОСГ, однак – це є перешкодою для подальшого будівництва і обслуговування житлових будинків на цих землях. А так, як Олександр Іванович просить землі саме для введення сільського господарства, то селищна рада не вбачає суттєвих перешкод у зміні ділянки. Залишається не безпідставним і той факт, чому ж все-таки учасник АТО не зголосився на жодну з пропозицій, якщо хотів використати цю ділянку саме  для ведення ОСГ, як це передбачено в законодавстві.

А тепер про те, чому ж на вищезазначені землі був накладений мораторій, який на засіданні 15 сесії, аби детально вивчити ситуацію, селищна рада хотіла продовжити? І чому хотіли відтермінувати надання дозволу саме на земельну ділянку, на  яку претендує Олександр Сащук?

Любешівська селищна рада  представляє інтереси усієї об’єднаної  громади, а тому має дбати про плани на перспективу.  Однією серед вагомих причин є  те, що селищна рада уже розпочала роботи по розширенню меж окремих населених пунктів, а це, як відомо,  процес не тільки дороговартісний але й довготривалий. На перспективу також заплановано розширити межі села В’язівне. Якщо ж зараз роздати ці землі, то в недалекому майбутньому Любешівська селищна рада змушена буде викупляти «свої» ж таки землі у тих, кому роздала їх сьогодні на безоплатній основі. І робити це їй доведеться за кошти громади. Стримуючим фактором є і те, що у Любешові існує черга на виділення земельних ділянок під будівництво, а це порядком більше трьохсот сімей, з них біля сімдесяти – учасники АТО, які також мають пільгу першочерговості. Тож селищна рада має думати як вирішити і ці питання.

Більше того, надати ці землі одному учаснику АТО буде нечесно по відношенню до інших, таких же військовослужбовців зі статусом, адже окремі з них ще раніше на тих самих підставах також претендували на земельні ділянки під ОСГ у цьому масиві, однак після роз’яснень земельників,  пішли на зустріч селищній раді і не подавали заяви.

Не зважаючи на всі нюанси, дискусія у залі не вщухала. Олександр Іванович все-таки настоював на своєму праві першочергового отримання саме тієї землі, яку для себе обрав, мотивуючи тим, що троє учасників АТО встигли скористатися цією пільгою і отримали землі для ведення ОСГ в цьому масиві.  

Аби зняти напругу у сесійній залі, голова селищної ради Олег Кух виступив з ініціативою зробити перерву і провести повторне засідання земельної комісії та внести зміни у проект рішення: замість слова «відтермінувати» поставити - «погодити»,  і тим самим задовольнити прохання учасника АТО Сащука Олександра Івановича, надавши йому зазначену земельну ділянку. Втім, консенсусу так і не було досягнуто, при голосуванні депутати не підтримали даний проект рішення: 13 із присутніх депутатів утрималося,  6 – проголосували «за».

Щоб довести це питання до логічного завершення, очільник селищної ради має на меті зібрати всіх учасників АТО та надати роз’яснення щодо системи пільг, в тому числі і при виділенні земельних ділянок, а також обговорити різного роду проблемні та життєво-важливі питання, які виникають у повсякденні.

Яким чином буде розв’язаний даний конфлікт поки що не відомо. Звинувачувати одну із сторін у неправоті своїх дій тут також  не можна. Адже з однієї сторони є учасник АТО, який відповідно до законодавства має першочергове право на виділення земельної ділянки під ОСГ, з іншої – селищна рада, яка має дбати за добробут усієї громади, у тому числі й інших учасників АТО, яких у районі є 242.

До слова….   Якщо подивитися на наших європейських сусідів, то у них ніде немає такого поняття, як безоплатно передати державну власність у власність громадянина. Людина або купує у держави землю, або бере її в оренду у користування і потім повертає її державі. Це якраз і є державна безпека, коли держава диктує свої умови. У нас же законодавець цього не передбачив, і тепер селищна рада має діяти на свій «страх і ризик». І якби ця правова норма безоплатної приватизації була обмежена, або ж вилучена  із земельного кодексу України, то можливо й такого ажіотажу навколо землі не було. 

 

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь