A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

ЛЮБЕШІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА ГОТОВА ПРИЙНЯТИ РАЙОННУ ЛІКАРНЮ У СВОЮ ВЛАСНІСТЬ - такий намір висловили депутати на позачерговій 14 сесії селищної ради

Дата: 12.08.2018 20:51
Кількість переглядів: 2010

Фото без опису

 10 серпня 2018 р. розпочала роботу  позачергова чотирнадцята сесії селищної ради сьомого скликання. У залі засідань із 34-ох зареєструвалось 20 депутатів.

    Затвердивши порядок денний, до якого внесено 39 питань, голова селищної ради Олег Кух озвучив депутатський  запит щодо встановлення автобусної зупинки біля Любешівської філії «Волиньобленерго». Також прозвучало запитання щодо ремонту відрізку автомобільної дороги від Р-14 до центру с. Угриничі.

Потому депутати перейшли до розгляду питань порядку денного. Першим розглянули питання: «Про безоплатне прийняття юридичної особи – Любешівської центральної районної лікарні в тому числі її цілісні майнові комплекси, будівлі та споруди, індивідуально визначене майно зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Любешівського району у комунальну власність Любешівської селищної ради».

«Дана установа більше чим на 83 відсотки фінансується із селищного бюджету. Тому цілком логічно, що всі установи, які фінансуються відповідною радою, мають бути у сфері управління тієї ж таки ради, тим більше якщо вона є самодостатньою і спроможною» - зазначив селищний голова, звертаючись до присутніх. А також зачитав лист райдержадміністрації, у якому йдеться про те, що коштів на фінансування ЦРЛ на вересень-грудень немає. І якщо селищна рада не передасть трансферт медичної субвенції - фінансування лікарні буде припинено. 

Зважаючи на це, а також неодноразові звернення депутатів про виділення коштів на ремонт лікарні, селищною радою на засідання сесії  було винесене питання про надання згоди на прийняття лікарні у комунальну власність селищної ради. Перед тим, як проголосувати за дане рішення, селищний голова Олег Кух надав слово головному лікареві установи Богдану Іваніву  аби той висловив своє бачення щодо зміни власника. Богдан Васильович зазначив, що будь-яких застережень щодо зміни власника не повинно виникнути, однак він стурбований, як буде забезпечуватися надання медичної допомоги тим 5-ти сільським радам, які  не увійшли до ОТГ.

З огляду на це, Олег Іванович надав роз’яснення та навів приклад діяльності первинки (ЦПМСД), яка стала установою селищної ради, але обслуговує все населення району. Отож, якихось перешкод передати ЦРЛ у власність селищної ради немає, тим більше, що зараз ідеться лише про надання згоди на прийняття у власність, а не про саму передачу  установи.

В свою чергу голова районної ради Петро Нагорний, якому також надали слово, запевнив, що як власник установи (тобто районна рада) не допустить перебою у роботі лікарні і не поспішатиме з її передачею аж допоки не буде впевнений, що лікарня не змінить свій статус, тобто не стане лікарнею планового лікування.

Дискутуючи з даного питання, на "поверхню  вийшла" ще одна не менш важлива проблема. У зв’язку з медичною реформою, всі заклади охорони здоров’я до 2020 року мають пройти процес автономізації. Лікарні повинні реорганізуватися з бюджетної установи у комунальне некомерційне підприємство. А тому  селищного голову Олега Куха, як очільника громади, турбує той факт, що Любешівська центральна районна лікарня і досі не зробила жодних кроків, аби розпочати процес реорганізації, а це в подальшому так чи інакше може зачепити інтереси ОТГ. Як наголосив Олег Іванович, згідно законодавства при реорганізації  лікарні необхідно буде провести оцінку майна, яка за усіма підрахунками коштує приблизно півмільйона грн. І якщо у 2018 році держава передбачила пільгу на оцінку майна, то вже у 2019 р. – такої пільги немає. Разом з тим селищного голову цікавить, якщо у цьому році лікарню не буде реорганізовано, то на кого в подальшому будуть покладені ці видатки? І чи не ляже це фінансування «на плечі» селищної ради, яка змушена буде це робити за власний кошт.

Голова районної ради Петро Нагорний запевнив, що лікарню в цьому році таки реорганізують. Місяць назад він доручив головному лікареві Богдану Іваніву вивчити це питання.

Та з приводу цього у Куха Олега Івановича є великі сумніви, адже при реорганізації потрібні терміни – мінімум 2 місяці. І чому серед переліку питань, які будуть розглянуті на черговій сесії районної ради, питання щодо реорганізації ЦРЛ не розглядається. То коли ж розпочнеться ця робота, адже до кінця року залишилося трохи більше 4-ох місяців, і досі не відомо. Зважаючи на всі ці нюанси, очільник Любешівської громади переконаний, що фінансуючи районну лікарню на 83 відсотки, селищна рада повинна мати право управляти тією установою, яку фінансує, тим більше, що є загроза зриву реорганізації вищезазначеного  медзакладу.

Правильність намірів селищного голови підтвердив і депутат селищної ради Валерій Панасюк, який зауважив, що є закономірним і логічним той факт, що установа (в даному випадку селищна рада),  яка фінансує іншу установу (районну лікарню) хоче впливати на  її управління. Сьогодні селищна рада обирає реформаторський шлях і готова до змін, а тому депутати  наполягають і надають згоду на прийняття лікарні у власність селищної ради.

В результаті розгляду даного питання, депутати селищної ради більшістю голосів надали згоду та підтримали рішення «Про безоплатне прийняття юридичної особи – Любешівської центральної районної лікарні в тому числі її цілісні майнові комплекси, будівлі та споруди, індивідуально визначене майно зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Любешівського району у комунальну власність Любешівської селищної ради».

Окрім цього, народні обранці розглянули ще 38 питань, які стосувалися земельних відносин.

 

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь