A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ

Дата: 25.05.2023 08:54
Кількість переглядів: 777

Ще трохи й розпочнуться довгоочікувані літні канікули. Багато з дітей, бажаючи мати фінансову незалежність або заради придбання цінних речей, вже зараз замислюються над літнім підробітком. Але не все так просто і законодавством України врегульовані питання щодо роботи неповнолітніх.

         Так, відповідно до Кодексу законів про працю України, особа може влаштуватися на роботу з 16-річного віку. Однак, деякі види робіт можуть бути доступні для виконання лише після досягнення певного віку або з дозволу батьків (якщо особа ще не досягла 18 років).

         Як виняток, і за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, прийматись на роботу особи, які досягли п’ятнадцяти років.

         А також Кодекс передбачає, що для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу здобувачів освіти закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти, які здобувають у будь-якій формі початкову, базову середню чи профільну середню освіту для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

         Визначені умови працевлаштування:

  • Надана згода на таку роботу одного з батьків або того, хто їх заміняє;
  • Дитина навчається в загальноосвітній школі або в професійно-технічному, або середньому спеціальному навчальних закладах;
  • Робота проводиться лише у вільний від навчання час;
  • Робота для неповнолітніх від 14 років, обов’язково повинна бути легкою;
  • Робота не має завдавати шкоди здоров’ю.

         Неповнолітні (особи, які не досягли 18 років) мають право працювати не більше ніж 24 години на тиждень під час навчання, і не більше ніж 48 годин на тиждень під час канікул або інших періодів, коли навчання не проводиться.

         Так, є певні види робіт, які неповнолітні не можуть виконувати. Зокрема, це стосується робіт, які пов’язані з важким фізичним чи психічним навантаженням, робіт у небезпечних умовах, а також робіт, що пов’язані з алкогольними напоями, тютюном та наркотиками.

         Є деякі особливі умови, які повинні бути виконані при прийнятті підлітків на роботу. Зокрема, неповнолітня особа повинна отримати дозвіл на працевлаштування від батьків або опікуна, а також повинна бути ознайомлена з умовами праці та правами працівника.

         Неповнолітні працівники мають додаткові гарантії, які можуть захистити їх від можливих надмірних навантажень та забезпечити їх безпеку на робочому місці. Зокрема, закон передбачає обмеження часу роботи та регулювання умов праці (наприклад, неповнолітні не можуть працювати у нічний час або на висоті). Також, роботодавець повинен забезпечувати неповнолітніх необхідними засобами індивідуального захисту, які забезпечать їх безпеку на робочому місці.

         Враховуючи вищезазначене, рекомендуємо батькам та неповнолітнім працівникам уважно вивчити умови праці та права працівника перед підписанням договору на працевлаштування. І пам’ятати, що, якщо у вас виникнуть питання щодо працевлаштування, не соромтеся звернутися за юридичною допомогою. А у випадку, якщо при прийнятті на роботу у дитини не просять дозволу від батьків — така праця є незаконною і права дитини не будуть захищені.

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

 

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь