«ЖИВИЙ» ХЛІБ ПЕКТИ — ЗДОРОВ’Я ДОДАВАТИ
Випікання домашнього хліба є однією з найважливіших українських традицій. Хліб був і є найважливішим продуктом на столі українців
: в моменти радості
і хвилини горя
, в будні і свята. Саме з цим продуктом пов'язані народні повір'я і традиції. Повага до хліба виховувалося з раннього дитинства
.
Процес приготування хліба - це дуже довга та клопітка робота, яка потребує багато зусиль. А виготовлення хліба на заквасці потребує ще більше часу
, адже процес приготування закваски cкладний, а тісто довше підіймається
. Але саме завдяки приготуванню хліба на заквасці він не містить консервантів, харчових домішок та дріжджів
. Хліб багатий на органічні кислоти, вітаміни, мінеральні речовини, ферменти та клітковину.
Саме такий – «живий» хліб, виспіваний душею та українськими піснями, випікає в селі Дольськ
Тетяна Кузьмич
. Тетяна Іллівна віднедавна є безробітною, проте знайшла шлях самозайнятості – розпочала випікати домашній хліб на замовлення.
Причому – на власно приготовленій заквасці.
«А розпочати справу допомогла підтримка друзів та племінниці. Тому що ми завжди боїмося розпочинати щось нове, боїмося, а щож буде попереду
», – каже пані Тетяна.
Всі продукти які використовує господиня, є екологічно чистими і натуральними, наповнені силою Волинського Полісся та великою любов'ю родини Тетяни Кузьмич
.
Вона зазначає: що закваска збагачує організм усіма необхідними органічними кислотами, вітамінами, мінералами, ферментами, клітковиною, пектиновими речовинами, біостимуляторами тощо.
А сам процес приготування закваски триває від
до
днів.
«Рецепт приготування закваски індивідуальний, і дуже дуже клопіткий. Тому що перед тим, як почати використовувати, її необхідно «підгодовувати».
Для цього закваску слід вийняти з холодильника, додати трохи борошна і води (3 ложки кожного інгредієнта) і недовго потримати в теплі. Як тільки ви побачите реакцію, можна приступати до подальшого приготування. Підгодовувати потрібно в один і той же час, бо закваска може «обідитись», появиться водичка і вона може скиснути» - ділиться Тетяна Кузьмич.
На сьогоднішній день у Тетяни Кузьмич можна замовити різноманітні види хліба а саме:
-житній;
-житньо-пшеничний;
-пшеничний традиційний;
-пшеничний з в’яленими вишнями;
-пшеничний з цукатами гарбуза;
-мармуровий (житній всередині, пшеничні по кругу)
-житньо-пшеничний з цибулею на капустяному листі;
-ягідна насолода(смородина, вишня, полуниця).
-"Іллюшині булочки" з часником до українського борщу.
Корисні поради від пані Тетяни:
Не беріться за випікання хліба з поганим настроєм;
Перед початком необхідно помолитися, попросити Бога про допомогу, щоб люди, які будуть вкушати цей хліб були здорові та бадьорі.
Коли місять хліб у хаті не метуть, не роблять протяги, не сваряться, не рипають дверми
.
Господиня Тетяна каже, що під час роботи нерідко любить слухати музику, зокрема Волинський народний хор
.
У цій нелегкій справі дуже допомагає чоловік Ігор Кузьмич, який своїми руками змайстрував діжечку, для замішування тіста, ящичок для готового хліба. А також займається доставкою необхідних продуктів.
Особливо вдячна Тетяна Кузьмич, народній майстрині, дитячій Волинській поетесі та художниці Наталії Гуркіній, за виготовлення етикеток
для Кузьмичівського хлібчика, Миколі Савчуку – за хороші твори
написані про їхній хлібчик та багато іншим хорошим людям, які підтримають та допомагають.
Тільки в селі міський житель може поласувати смачним і корисним продуктом
. Хіба може зрівнятися хліб з магазину з хлібом, зробленим дбайливими руками господині за старовинними рецептами
Смачного і корисного хліба вам у ваші оселі!
І будьте здорові й щасливі