A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

МИКОЛА МАНДЗИК : «ЯКЩО Є ВРОЖАЙ, ТО БУДЕ МИР І СПОКІЙ»

Дата: 09.04.2020 13:08
Кількість переглядів: 935

 

Фото без опису

 

 

Наш Любешівський край споконвіку вважається сільськогосподарським, і славиться справжніми роботящими людьми, які розвивають села та громаду регіону. Сьогоднішня історія про неординарну людину, професіонала своєї справи, досвідченого, успішного господарника - Миколу Степановича Мандзика, який є завідувачем відділу польових досліджень філії Українського інституту експертизи сортів рослин Волинського обласного державного центру експертизи сортів рослин.

Чим більше спілкуєшся з цією людиною, тим більше переконуєшся, що найціннішим з людських обдарувань є талант розуміти — людей, життя, землю… І тоді земля і люди відповідають взаємністю. Ось тут і спрацювала здатність розуміти землю, щоби добиватися від неї найщедрішої віддачі.

В сьогоднішній розповіді Микола Степанович акцентує увагу на основних аспектах початку весняно-польових робіт нинішнього року. Адже головною особливістю погодніх умов 2020 року,  як зазначає аграрій, є дефіцит глибинної грунтової вологи, який може мати негативний вплив на формування майбутнього врожаю. Важливим є недопущення непродуктивних втрат вологи.

Сівбу ранніх культур в умовах цього року слід починати відразу з настанням фізичної стиглості гурнту, нечекаючи підвищення температури до оптимальної та недопускаючи при цьому розриву між культивацією та сівбою.

Особливої уваги, як стверджує господарник, заслуговує післяпосівний догляд, це перш за все, контроль забур’яненості за допомогою гербіцидів. Під ярові зернові культури обов’язково вносять добриво, в якому важливе значення має азот. Доза внесення азоту повинна становити 45-60 ц/га д.р., а на землях з низькою родючістю – 60-80 ц/га д.р. При цьому, на відміну від озимих культур, 50% дози під ярі культури необхідно внести під час сівби. Друге підживлення проводиться в період після закінчення  фази  кущіння.

Як запевняє пан Микола, високу врожайність культур можна отримати лише за підбору  перспективних, високопродуктивних сортів. Зокрема, на землях Любешівщини, при чому як на мінеральних, так і на торфоболотних грунтах, добре зарекомендували себе такі сорти вівса ярого, як Нептун та Чернігівський 28. (До речі, ці сорти є в наявності у Любешівській сортодослідній станції с. Деревок). Дані сорти високоврожайні, що підтверджує середня врожайність за 3 останні роки 48ц/га. Сорти стійкі до осипання на вилягання, що є дуже важливим для вирощування на торфоболотних грунтах. Поряд з тим, зерно високої натури, тобто високих якісних показників.

За останні декілька років цікаві результати отримані при посіві на торфоболотних грунтах таких культур, як пшениця яра та тритикале яре. Хоч по врожайності, стверджує Микола Степанович, ці культури поки що поступаються перед вівсом ярим, але цінність зерна по кормових та інших показниках суттєво вища. Найбільш продуктивним сортом серед пшениць ярих виділяється сорт Рання-93 із середньою врожайністю 20ц/га.

Можна прорезюмувати, що бути аграрієм сьогодні – значить мати стратегічні плани та вміти кожен день справлятись з поточними примхами то погоди, то природи, то людським фактором; бути відповідальним та піклуватись про розвиток громади; весну, літо та осінь проводити на полі, а зимою пробудовувати нові стратегічні та реалізовувати поточні плани, шукати можливості для розвитку.

В давнину з цього приводу завжди говорили: якщо є врожай, то буде мир і спокій. Нам залишається лише дякувати Богу за можливість працювати на святій землі, адже мода на хліб вічна …Тож успіхів всім та щедрих врожаїв.

 

Любешівська районна філія Волинського обласного центру зайнятості



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь