A A A K K K
для людей із порушенням зору
Любешівська селищна рада територіальної громади
Волинська область, Камінь-Каширський район

СТРАТЕГІЯ - ДОРОЖНЯ КАРТА РОЗВИТКУ ОТГ

Дата: 11.03.2019 16:08
Кількість переглядів: 808

Фото без опису

На засіданні останньої, двадцять четвертої, сесії Любешівської селищної ради серед ряду інших питань пріоритетним було затвердження Стратегії розвитку Любешівської селищної ради на 2018-2025 роки. Документ, який складається із 110 сторінок, надалі стане своєрідним дороговказом для об’єднаної територіальної громади. Тож одноголосно, без жодних запитань і доповнень, депутати ухвалили його. Що ж це за документ та для чого він був розроблений – читайте в інтерв’ю з його упорядником, головним спеціалістом відділу регіонального розвитку, інвестицій та проектної діяльності Любешівської селищної ради, молодим, але досить досвідченим фахівцем Вікторією Кондаревич.

 

  • Насамперед, Вікторія Богданівна, скажіть, будь ласка, яка основна мета цього досить-таки об’ємного документа і скільки часу Ви трудилися над ним.
  • Основна мета Стратегії  – вирішення спільних проблем жителів селища та сіл, які увійшли до складу ОТГ, і реалізація спільних завдань щодо економічного зростання, підвищення конкурентоспроможності, інвестиційної привабливості, якості життя у громаді через ефективне використання ресурсів та реалізацію спільних інтересів влади, громади й бізнесу. Підготовка Стратегії здійснювалася відповідно до методології стратегічного планування розвитку ОТГ в Україні, яка була розроблена експертами програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Насамперед була створена робоча група у складі 54-ох осіб, котра провела чотири засідання у відкритому режимі. Загалом була виконана досить об’ємна робота, яка тривала більше півроку. Упродовж всього періоду її координували та допомагали радники відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування у Волинській області. Зокрема, найбільше співпрацювали з радником із просторового планування та управління місцевими ресурсами Катериною Степчук, за що їй щиро вдячні.
  • На основі яких даних, досліджень, джерел формувалася Стратегія?
  • Перше, що ми робили, це - опитування населення. Враховуючи велику кількість жителів громади, нам треба було зібрати орієнтовно три тисячі анкет, однак, попри різні способи інформування й залучення громадськості, такого показника не вдалося досягнути. Ми фактично роздали більше чотирьох тисяч примірників анкет, але заповнених зібрали лише 1167. Затим упродовж липня-жовтня 2018 року тривала робота над проведенням соціально-економічного аналізу громади. Тут варто зазначити, що всі організації, до яких ми зверталися, збираючи інформацію, йшли нам назустріч. Цей аналіз став своєрідним фундаментом для подальшого розроблення Стратегії, визначення найсильніших, найслабкіших сторін ОТГ, можливостей та загроз тощо. Далі ж ми визначили стратегічні цілі – розвиток економічної спроможності, сільських та селищної територій і людського потенціалу.
  • Напевно, найцікавішим у документі є пункт 7.2, в якому перечислюються всі проектні пропозиції. Серед них, як на мене, є досить такі амбітні та масштабні проекти (до прикладу, підготовка бізнес-пропозиції для будівництва приміщень аграрного значення у Деревку чи підготовка інвестиційної пропозиції щодо організації виробництва сірників у Нових Березичах, або ще інвестиційна пропозиція по створенню індустріального парку в Седлищі). На основі чого формували ці масштабні ідеї?
  • Так, цей пункт – основне ядро Стратегії, який складається із 186 пунктів, тобто проектних пропозицій. Хоча їх могло бути значно більше, адже в нашій громаді 37 населених пунктів, тому деякі спільні проекти і пропозиції ми узагальнювали, інші ж, навпаки, не брали до уваги. Стосовно ремонту доріг, то, аби уникнути дискусії їхньої першочерговості, ми вирішили написати в графі «період реалізації» - 2019-2025 роки.  Черговість визначатиметься, виходячи з обстеження технічного стану доріг та інтенсивності руху на їхніх ділянках. Щодо будівництва агроприміщень, то це була проектна пропозиція жителів Деревка. Ініціативна громада цього села звернулася до нас з ідеєю та бажанням створити кооператив. Тому було вирішено, що у цьому році старатимемося допомогти їм його запустити. Цікаві інфраструктурні проекти – те, що було придумано на першому засіданні. Як до прикладу, створення підприємства з видобутку сапропелю (маємо такі ресурси у наших водоймах, чому б і ні?). Також досить логічним було рішення про створення індустріального парку в с. Седлище, бо тут по перспективному плану є територія, де це можна зробити. Щодо виробництва сірників, то знову ж таки, зручно, адже Нові Березичі розміщені біля центральної дороги. Ідея непогана, якби хтось реально зайнявся, адже маємо сировину. Окрім того, можна ж не лише сірники виробляти, а, для прикладу, палички до морозива. Загалом ми не знаємо, коли саме можна буде реалізувати те чи інше, однак самі проектні пропозиції готуватимемо якомога швидше.
  • Що Вам як упоряднику було найтяжчим у роботі над цим документом, із якими труднощами довелося зіткнутися?
  • Напевно, найскладнішим було саме проведення опитування населення. Виконуючи це завдання, побачила пасивність населення. Охочих заповнити анкету було не так багато, як хотілося. До прикладу, в онлайн-режимі їх заповнило менше як сто осіб. Від такої людської байдужості згасав ентузіазм продовжувати працювати. Тому результат опитування ми отримали не зовсім такий, який би висвітлював бачення жителів громади на 100%.
  • 27 лютого після ухвалення Стратегії депутатами, у Вас, Вікторіє Богданівно, та Вашої команди, яка плідно трудилася над цим документом був, так би мовити, своєрідний фініш і, напевно, одночасно старт. Тож поділіться, будь ласка, подальшими кроками й планами.
  • Наразі ж ми маємо створити комітет з управління впровадження Стратегії. Затим - закріпити за кожним технічним завданням (усіх – 21) відповідального виконавця. Також у Стратегію можна вносити зміни, якщо виникне у цьому потреба. Загалом  цей документ дозволить Любешівській селищній раді брати участь в різних конкурсах та проектах, адже у 2018 році багато було упущено саме через відсутність Стратегії, що у більшості конкурсах є однією з обов’язкових умов. А ще при нагоді дякую усім, хто долучився до роботи над цим документом, за їхню підтримку, поради та активну участь.
  • Щиро дякую Вам за плідну розмову. Нових звершень!

Спілкувалася Мирослава Струк («Нове життя» №10 від 07.03.2019 )

 

 

 

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь